Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


EU i SAD izričite: Ivanov mora da povuče sve abolicije

Svijet

Izvor: Beta     28.05.2016 u 15:05 h 0

EU i SAD izričite: Ivanov mora da povuče sve abolicije
FOTO: Nezavisne novine

SKOPLJE - Evropska unija i SAD ponovile su da abolicija 56 političara i njihovih saradnika u Makedoniji mora u cjelini da bude povučena.


Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocijenio je da odluka makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da poništi pomilovanje za određen broj ljudi nije dovoljna. "Kao što stalno ponavlja EU, potrebno je sveobuhvatno rješenje da se izbjegne selektivna pravda", napisao je Han na svom tviter nalogu.

Američka ambasada u Skoplju je preko Fejsbuka poručila da parcijalno i selektivno poništavanje amnestije neće doprinijeti rastućem osjećaju nekažnjivosti u zemlji. "Makedonija mora ovo pitanje da riješi sveobuhvatno", navela je ambasada SAD.

Da je za rješavanje krize u Makedoniji neophodno cjelovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije smatraju i najveća opziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i učesnici građanskih protesta nazvanih "Šarena revolucija", kao i sve manje političke stranke u Makedoniji. Odluku Ivanova o djelimičnom povlačenju abolicije pozdravila je jedino vladajuća stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Predsjednik Makedonije Djorđe Ivanov poništio je juče odluke o aboliciji 22 političara, od 56 koje je samovoljno pomilovao u aprilu. On je kratko objasnio javnosti da je abolicije poništio za "sva politički eksponirana lica", ali nije naveo o kojim osobama se radi.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila da abolira 56 političara izazvala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje, a dovela je i do višednevnih protesta u gradovima Makedonije.

Među aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski. Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istrage zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora.

Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji donio u dogovoru s Gruevskim. Ta odluka Ivanova je dodatno zaoštrila političku krizu u Makedoniji koja je počela prije dvije godine, kada je SDSM optužio VMRO DPMNE da je pokrao izbore i odbila da uđe u parlament. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi