Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ove stvari su ubedljvo najotrovnije u vašem domu: Što prije ih izbacite napolje

Lifestyle

    28.05.2016 u 14:35 h 0

Ove stvari su ubedljvo najotrovnije u vašem domu: Što prije ih izbacite napolje
FOTO: pixabay.com

Trebalo da ih se otarasite.


Veliki broj proizvoda kojih ima u svakom domaćinstvu loše utiču na zdravlje, naročito ukoliko se upotrebljavaju često. Kako bi se izbegle negativne posljedice, trebalo bi ih se otarasiti što prije 

Svi smo mi skloni da pretrpavamo svoje domove kojekakvim komercijalnim proizvodima, a da pritom nemamo predstavu šta sebi i svojim ukućanima zapravo činimo. Koliko god da vam djeluje da su vam neke od ovih stvari neophodne, bolje je da ih nemate, a posebno da ih ne držite u blizini svoje djece, jer su pogubne po zdravlje. 

S obzirom na to da zdravlje nema cenu, vrijeme je za veliko spremanje kojim ćete se otarasiti ovih opasnih predmeta u svom domu. 

Antibakterijski sapuni 

Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, za koji je dokazano da negativno utiče na hormone, izaziva oštećenja štitne žlezde i povezan je sa mnogim infekcijama, a doprinosi i otpornosti organizma na antibiotike. Pritom, nema dokaza da su delotvorniji od običnih sapuna, koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih posljedica. 

Kokice iz mikrotalasne 

I pored ukusa koji mami, treba biti svjestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih hemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove što se kokaju u mikrotalasnoj trebalo bi izbjegavati. 

Opasne hemikalije 

Sigurno ste ubeđeni da tako nešta nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje rerne, kao i sprejovi i razni praškovi protiv insekata i te kako su otrovni i treba ih izbjegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vernu zamjenu i, iako su skuplji, vrijedi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje. 

Odjeća koja se ne gužva 

Ideja o odjeći koju ne morate da peglate svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odjeća sadrži formaldehid, koji, pored toga što omogućava da odjeća ostane neizgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Zarad vašeg sopstvenog zdravlja, savjetujemo da se, ipak, malo pomučite i uzmete peglu u ruke. 

Osveživači prostora 

Bez obzira da li se radi o osveživačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Vjerovali ili ne, oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije i jeftinije rješenje je da otvorite prozor i osvežite prostoriju u kojoj boravite. 

Posuđe s nelepljivim dnom 

Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korišćenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebalo bi da odustatanete na vrijeme od kupovine ovakvih šerpi, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korišćenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

Plastične posude 

Pregledajte plastične posude za čuvanje hrane koje imate i bacite sve one koje su napravljene od čiste, čvrste plastike koja na sebi sadrži oznaku 7 ili “pc” (polikarbonat), jer ove plastične posude mogu da sadrže bisfenol A. Poslednjih godina, zapadni proizvođači više ne kotiste ove supstance, ali plastika starije generacije ili ona nabavljena od neproverenih izvora, sigurno ih sadrži. 

Iznošene patike 

Nakon svakih 500 do 650 kilometara treba da zamenite patike za trčanje, upozorava fiziolog Džejson Karp. Dakle, ako neko trči 50 kilometara nedeljno, patike bi trebalo da promjeni već poslijetri mjeseca. Kada se patike previše dugo nose, jastučići im se istanje, pa se javljaju bolovi u mišićima i kostima, jer je manje materijala koji ublažava dodir stopala o tlo. Ako ne trčite, patike mijenjajte na svakih šest mjeseci. 

Stare četkice za zube 

Ako zube prijete ujutru i uveče, kao što bi i trebalo, čekinje na četkici se troše brže. One počinju da se habaju već poslijedva mjeseca, što znači da bi četkice trebalo da bacite već poslijetri mjeseca korišćenja. Rascvetale četkice su i manje efikasne, pa ako koristite njih, samo podstičete kvarenje zuba.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi