Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


VIDEO: Šta se desi kada progutamo žvaku?

Zanimljivosti

Izvor: Nezavisne novine     28.05.2016 u 14:17 h 0

FOTO: pixabay.com

Kao klince plašili su nas pričama da žvakaća guma ostaje u crijevima zauvek ili bar 7 godina, ali naučnici su obznanili da je u pitanju samo mit.


To je klasična priča za zastrašivanje djece - prugutaš li žvakaću gumu, ona ostaje u tijelu zauvijek. I ne samo to, ona može izazvati vezivanje crijeva.

No, moderna istraživanja pokazuju da je to samo još jedan u nizu mitova kojima se roditelji služe i da nema nikakvu naučnu potvrdu.

Prema stručnjacima iz američkog Društva hemičara, žvakaća guma nije ništa štetnija za naš sistem za varenje od bilo koje hrane koja prolazi kroz njega. Istina, potreban je koji dan više kako bi se razgradila, ali u crijevima se raspada poput svih drugih namirnica i istim hemijskim procesima, piše Dejli mejl.

Čim pojedemo nešto, varenje se odvija u tri faze – prvo mehaničko koje nastupa odmah nakon što progutamo sažvkanu hranu, druga faza uključuje enzime koji su biološki katalizatori za razgradnju, a u posljednjoj hrana prelazi u creva gdje krvne žile upijaju nutrijente, dok se ostatak "pakuje" za izlazak iz tela.

Žvakaće se gume sastoje od zaslađivača, pojačivača ukusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gume koje se koriste, bilo da su prirodne ili sintetičke, sadrže molekule polimera koje uspješno razgrađuje kiselina iz želuca, ali i drugi enzimi koji učestvuju u varenju.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi