Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zika virus neće odložiti Olimpijske igre

Sport

Izvor: Nezavisne novine     28.05.2016 u 12:58 h 0

Zika virus neće odložiti Olimpijske igre
FOTO: pixabay.com

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je odbacila pozive da se Olimpijske igre, koje se održavaju u avgustu u Rio de Žaneiru, izmeste u drugu zemlju ili odgode zbog opasnosti koju predstavlja epidemija virusa zika u Brazilu.


Odgovarajući na pozive više od 100 vodećih svjetskih naučnika, koji su naveli da bi bilo neetički da se OI održe po planu, SZO je saopštila da održavanje Igara u Riju neće "značajnije uticati na širenje" virusa zika, za koji se smatra da izaziva teške urođene defekte kod djece.

"Na osnovu trenutne procjene virusa zika, koji je prisutan u gotovo 60 zemalja svijeta i 39 zemalja Sjeverne i Južne Amerike, nema opasnosti po javno zdravlje koja bi opravdala odlaganje ili otkazivanje igara", navodi se u saopštenju SZO.

Oko 150 vodećih svjetskih stručnjaka za javno zdravlje, među kojima i veliki broj bioetičara, navelo je u pismu objavljenom na Internetu da je rizik od infekcije virusom zika prevelik da bi OI mogle bezbijedno da se održe.

To pismo, u kojem se poziva da Olimpijske igre budu premještene na drugu lokaciju ili odložene, poslato je generalnoj direktorki SZO Margaret Čan.

"Nepotreban je rizik kad 500.000 stranih turista iz svih zemalja svijeta dođu na OI, možda se zaraze tim virusom, a zatim se vrate u svoje zemlje gdje virus može da postane endemski", stoji u pismu. SZO je, međutim, odbacio te zahtjeve, navodeći da je Brazil "jedna od gotovo 60 zemalja i teritorija" u kojima je otkriven virus zika i da ljudi i dalje putuju iz jedne u drugu zemlju iz različitih razloga.

SZO je ranije pozvala sve trudnice da ne putuju na područja gdje je prisutan virus zika, uključujući Rio de Žaneiro, a svim drugima savetuje da se na sve načine zaštite od ujeda komaraca i da koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi