Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Erdogan progoni protivnike i u Njemačkoj

Svijet

Izvor: B92     28.05.2016 u 11:19 h 0

Erdogan progoni protivnike i u Njemačkoj
FOTO: Agencija Anadolija

Berlin - Islamski propovednik Fetulah Gulen, nekada bliski Erdoganov saveznik – sada je turski neprijatelj broj jedan.


Predsjednik Erdogan čak želi da utiče na vladu u Berlinu kako bi Gulenov pokret bio zaustavljen i u Njemačkoj, javlja Dojče vele. 

U Turskoj su Gulenove pristalice pod pritiskom koji im ugrožava egzistenciju: na dnevnom redu su hapšenja, otpuštanja iz državne službe, maltretiranje preduzetnika i ućutkivanje medija. Pokret je na putu da iskrvari. Tim važnije su međunarodne podružnice pokreta – posebno u Njemačkoj. Propovedniku Fetulahu Gulenu, koji je već godinama u egzilu u Pensilvaniji, pripisuje se moćna mreža od oko 100 institucija: za pomoć đacima, 30 privatnih škola, fondacije, trgovinska udruženja i medijske kompanije. 

U februaru 2015. sledbenici Gulenovog pokreta protestovali su protiv eksproprijacije Asja banke, koju su osnovali Gulenovi ljudi. Predsjedniku Turske,Redžepu Tajipu Erdoganu smeta to što ne može svoje neprijatelje da progoni i u Njemačkoj. „Turski zvaničnici su predstavnicima Savezne vlade u nekoliko navrata prosledili dokumente o Gulenovom pokretu“, kaže se u odgovoru savezne vlade na upit poslaničkog kluba Levice. Te informacije se odnose na „aktivnosti i pristalice pokreta u Turskoj i Njemačkoj“, navodi se u tom odgovoru u koji imamo uvid. 

Potraga za bivšim državnim tužiocem 

Pored toga, Turska je Njemačkoj dostavila zahtjeve za „izručenje dva begunaca koji su tesno povezani sa Gulenovim pokretom“. Njemačka vlada nije mogla da utvrdi da li begunci žive u Saveznoj Republici. Jedan od begunaca je vjerovatno državni tužilac Zekerija Oz. On je prvo vodio proces koji je brojne članove sekularne elite doveo iza rešetaka, a onda su istrage protiv korupcije unele pometnju i u visokim krugovima Erdoganove stranke AKP. Krajem 2013. godine to je dovelo do otvorene borbe za moć između Gulena i Erdogana. 

Krajem 2015. Oz je pobjegao iz Turske da bi izbjegao hapšenje, zajedno sa takođe optuženim bivšim kolegom. Od tada, on je navodno viđen nekoliko puta u Njemačkoj. Ono što je upadljivo o odgovorima Savezne vlade jeste da je njen odnos sa Gulenovim pokretom sveden na minimum te da se dosadašnji oblici saradnje prekinuti. 

Njemačka vlada ćuti 

Njemačka vlada izbjegava jasan stav o pitanju da li su Gulenove pristalice politički proganjane u Turskoj. „ Satiričar Bemerman, ugnjetavanje Kurda i bezvizni režim već pružaju dovoljno eksploziva za dogovor o izbeglicama. Zato ne žele da se sa Gulenom doliva ulje na vatru“, kaže političarka Levice Ula Jelpke tumačeći takav kurs vlade. Istovremeno, vlada održava kontakte sa Gulenom, u slučaju da se u borbi za vlast u Turskoj situacija promjeni. 

Prema već pomenutom odgovoru, od 2014. godine je Savezna vlada vodila više razgovora sa predstavnicima Fondacije Dijalog i obrazovanje koja se predstavlja kao Gulenov lobi u Njemačkoj. Što je jači pritisak iz Ankare, tim je za Gulenov pokret važnije da ima kontakte u neposrednoj blizini političara i predstavnika javnog života u Njemačkoj. 

Kritika zbog pokroviteljstva 

Jedno udruženje blisko Gulenovom pokretu u subotu u Diseldorfu organizuje međunarodni Festival jezika i kulture. Oko 500 djece i mladih iz 40 zemalja treba da predstave kulture svojih zemalja. Pokroviteljstvo je preuzeo Rajner Šmelcer, socijaldemokrata i ministar rada u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Na pitanje Hesenskog radija, Ministarstvo ističe da je reč „o poznatoj manifestaciji za djecu, mlade i kulturu“ i da Gulenov pokret nije na crnoj listi nemačkih službi. Pored toga, i političari drugih stranaka su bili pokrovitelji sličnih Gulenovih manifestacija prethodnih godina. 

Demohrišćanska opozicija u pokrajinskom parlamentu je kritikovala to što je ministar preuzeo pokroviteljstvo. „Pokret se samo kiti plemenitim ciljevima dok je u osnovi to čist islamski-turski nacionalizam“, rekao je Danijel Zifeke, predsjednik Odbora unutrašnjih poslova u parlamentu Sjeverne Rajne-Vestaflije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi