Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dob za odlazak u penziju u Njemačkoj bi se mogla povećati na 73 godine

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     27.05.2016 u 18:52 h 0

Dob za odlazak u penziju u Njemačkoj bi se mogla povećati na 73 godine
FOTO: pixabay.com

- Prema sadašnjem zakonu, Nijemci će do 2029. u penziju sa 67 godina, a trenutna dob za odlazak u penziju u toj zemlji iznosi 65 godina


 Radnici u Njemačkoj bi u starosnu penziju mogli ići sa 73 godine, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Jedan od vodećih njemačkih instituta za ekonomska istraživanja je procijenio da bi se dob za odlazak u penziju u Njemačkoj mogla povećati na 73 godine. 

Prema sadašnjem zakonu, Nijemci će do 2029. u penziju sa 67 godina, a trenutna dob za odlazak u penziju u toj zemlji iznosi 65 godina. 

Ipak, prema studiji koju je proveo Institut za ekonomska istraživanja (IW) iz Kelna, životna dob Nijemaca za odlazak u penziju do 2041. godine mogla bi se povećati na 73 godine života ukoliko doprinosi za penzije ostanu na sadašnjem nivou. 

U izvještaju se navodi kako nisu opravdani argumenti po kojima bi priliv izbjeglica u Njemačku trebao spriječiti povećanje životne dobi za odlazak u penziju.

U Njemačkoj trenutno na jednog penzionera dolaze tri zaposlene osobe, ali, kako se navodi u izvještaju IW-a, demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije narednih godina s obzirom na to da populacija u toj evropskoj zemlji značajno stari.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi