Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Godišnje ubije dva miliona ljudi: Vodeći uzrok raka, infarkta i astme nalazi se u vašem domu

Lifestyle

Izvor: superzena, b92     27.05.2016 u 17:54 h 1

Godišnje ubije dva miliona ljudi: Vodeći uzrok raka, infarkta i astme nalazi se u vašem domu
FOTO: pixabay.com

Ako odmah u svom domu počnete da primenjujete ovih 8osamkoraka, znatno ćete smanjiti rizik od opakih bolesti.


Naučnici upozoravaju da svakodnevni kućni poslovi ili njihovo izbjegavanje i te kako mogu narušiti zdravlje cijele porodice! 

Na primjer, aktivnosti poput pranja ili kuvanja neizbežno mijenjaju vazduh koji udišete u kući - korišćenje hemikalija pri brisanju podova ili prozora ispušta i do 900 vrsta toksičnih materija u vazduh! Takođe, u vašem toplom porodičnom gnezdu po ćoškovima se kriju i buđ, polen, kao i ugljen-monoksid, koje donosite na odjeći, prljavim sunđerima, šporeti na plin, pa je bolje da se preorijentišete na domaće proizvode. 

Najjaču vezu s lošim kvalitetom vazduha u kući naučnici su pronašli sa srčanim oboljenjima, rakom pluća i razvojom astme. 

Simptomi koji ukazuju na zagađenje vazduha u vašem domu 

Kašalj, suzenje očiju, ošamućenost, umor i glavobolja su neki od blažih znakova da je u vašoj kući vazduh zagađen. Ali,mogu se javiti i jači simptomi, poput iritacije očiju, osipa, bolova u mišićima, disajnih problema, temperature ili osjećaja hladnoće, kao i slabljenje sluha, krvarenje iz nosa i plućne bolesti. 

Srećom, postoji osam načina da drastično smanjite unos štetnih čestica, materija i mikroorganizama u dom i tako izbegnete opasne bolesti! 

Počnite da ih primenjujete odmah: 

1. Vodite računa da svaki dan provetrite svaku prostoriju domu. 

2. Koristite ekološke proizvode za čišćenje - u njima se nalazi manje toksina i zagađivača, zbog čega će i vazduh biti svježiji i čistiji. 

3. Umjesto dezodoransa u limenoj boci, koristite rol-on u plastičnoj kutijici. 

4. Nakon korišćenja, kao i tokom noći isključite iz struje sve uređaje koji ne moraju stalno da budu uključeni, poput frižidera, zamrzivača i slično. Ne zaboravite i na punjače, kada uređaj nije na punjenju, obavezno izvadite punjač iz utičnice, jer ćete biti na dvostrukom dobitku - čistiji vazduh i manji račun za struju! 

5. Na tepisima se skupljaju gljivice, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica, pa je bolje da se odlučite za drveni pod i kućne papuče! 

6. Nikada u kuću ne ulazite obuveni, jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako razneti po cijeloj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt s njima. 

7. Potrudite se da odjeću sušite napolju, na svježem vazduhu, a ukoliko nemate mogućnosti za to, što češće otvarajte prozore! 

8. Redovno mijenjajte zavese na kadi, i obratite pažnju da ne budu od vinila - ovaj materijal zadržava vodu, pa se na njemu buđ razvija brzinom svjetlosti. 

Crna statistika 

Procjenjuje se da je neprovetren stan i zagađen vazduh u kući uzrok broj jedan za razvoj bolesti u Evropi. Naučnici su otkrili iznenađujuću povezanost između izloženosti zagađivačima u zatvorenim prostorima i kardiovaskularnih bolesti, a brojna istraživanja potvrdila su da zagađenje vazduha indirektno uzrokuje i do dva miliona smrtnih slučajeva godišnje!


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi