Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Potez koji bi mogao da vam spase život: Ako krenete da se gušite, odmah uradite ovo

Lifestyle

Izvor: 24sata.rs     27.05.2016 u 16:37 h 1

FOTO: YouTube Screenshot

Većina ljudi zna šta treba da radi ukliko vidi da je neko u njihovoj blizini krenuo da se davi komadom hrane ili nekim stranim objektom - Hajmlihov zahvat je jedan od najpoznatijih poteza na svijetu. Međutim, šta da radite ako vam se desi da se zagrcnete i ne možete da dođete do vazduha, a oko vas nema nikoga?


Gušenje hranom uopšte nije tako rijetka pojava kao što djeluje, ali u najvećem broju slučajeva može da se izbegne fatalan ishod. Međutim, kako biste uspjeli da izbacite to što vam sprečava dotok vazduha do pluća, morate nekim naglim porezom da pomerite dijafragmu na gore kako bi se vazduh naglo izbacio. 

Ovo se najčešće postiže čuvenim Hajmlihovim zahvatom, ali za to vam je potrebna pomoć. Srećom, stručnjaci su otkrili kako sami sebi možete da spasite život. 

Džef Rehman, medicinski tehničar koji radi već 22 godine, osmislio je potez koji je podjednako efikasan, a pritom možete sami da ga izvedete u slučaju nužde. Njegove savjete treba svako da pročite, jer bi upravo ovo moglo jednog dana da nam spase život. 

Džefovi saveti: 

- Ne paničite. Pokušajte da ostanete pribrani. 

- Kleknite i oslonite se na pod rukama, tako da vam je tijelo vertikalno iznad poda. 

- Naglo pomerite ruke i pustite da vam čitav trup padne i udari o zemlju. Ovo će učiniti da sav vazduh naglo izleti iz pluća, a zajedno sa njim i hrana ili strani objekat koji se zaglavio u dušniku.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi