Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U tvrđavi Kalemegdan otvoren drugi ''Beogradski manifest''

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     27.05.2016 u 16:03 h 0

U tvrđavi Kalemegdan otvoren drugi ''Beogradski manifest''
FOTO: Agencija Anadolija

- Na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan otvoren je drugu godinu zaredom festival destinacija i manifestacija pod nazivom "Beogradski manifest", koji nudi uvid u turističku ponudu Srbije i zemalja regiona, na čijim štandovima će posetioci imati priliku da se upoznaju sa tradicijom, kulturom, gastronomijom i kreativnošću ovih zemalja


Na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan otvoren je drugu godinu zaredom festival destinacija i manifestacija pod nazivom "Beogradski manifest", koji nudi uvid u turističku ponudu Srbije i zemalja regiona, na čijim štandovima će posetioci imati priliku da se upoznaju sa tradicijom, kulturom, gastronomijom i kreativnošću ovih zemalja, javlja Anadolu Agency.

Festival je svečano otvorio zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je naveo da će se tokom tri festivalska dana predstaviti i festivali koji se održavaju po Srbiji i regionu.

"Manifest je prošle godine došao skromno, pojavio se prvi put i taj koncept je nešto što će od nas, mislim na Beograd i Srbiju, preuzimati drugi gradovi u ovom delu Evrope, a nadam se i sveta. Ovakav koncept manifestacije, gde na jednom mestu imamo veliki broj turističkih organizacija, veliki broj različitih umetnika, manifestacija vezanih za filmsku umetnost, igru, muzičku aktivnost, sve to na našoj Tvrđavi, pruža mnogo toga da se vidi", naveo je Mladenović.

On je naveo da je Grad Beograd prepoznao značaj turizma te da svake godine zabeleži dvocifreni rast turista.

"Radimo na tome da naša infrastruktura zadovolji broj turista koji dolaze u Beograd, bili oni domaći ili strani, ali izuzetno je važno da svi mi koji živimo u Beogradu damo doprinos da se svako ko dođe u naš grad prijatno oseća. Manifest je upravo takva manifestacija, koja postavlja standarde kako možemo privući turiste da dođu u Srbiju", rekao je Mladenović.

Osim Grada Beograda, podršku festivalu pružili su i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija i Turistička organizacije Srbije (TOS).

Prema rečima direktorke TOS-a Marije Labović ovaj festival prepoznat je kao veoma značajan, ne samo za turizam Beograda, već čitave Srbije, jer su "festivali generalno događaji koji doprinose vrednosti i atraktivnosti turističkih destinacija".

Ove godine osim Srbije i zemalja regiona, na festivalu se po prvi put predstavljaju Turska, Tunis i Bugarska, a ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay naveo je da uprkos tome što prvi put učestvuju na ovom festivalu, njihovo učešće ima velike razmere, s obzirom na to da su lično zahvalnost dobili od gradonačelnika Beograda i ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića.

Naveo je da su učešće na "Beogradskom manifestu" sproveli uz podršku Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske.

"Ovde smo da bismo predstavili turske umetnosti, poput ebru slikarstva i turske kaligrafije, i ovom prilikom smo doveli umetnike baš iz Turske da se predstave ljudima. Ovaj festival će imati i puštanje balona kao što je i u Kapadokiji, što će izgledati fenomenalno. Ovom prilikom ćemo deliti i promotivne brošure o Turskoj svim posetiocima Kalemegdana, zato što, kao što je poznato, među Srbima je jedna od najpopularnijih destinacija za leto Turska i želimo da zadržimo to interesovanje i posećenost", rekao je Bozay.

Prošlogodišnji festival je posetilo 25 hiljada ljudi, a na njemu je učestvovalo 40 izlagača i dve hiljade učesnika, dok je ove godine unapređen program, odnosno broj izlagača i učesnika se udvostručio, a očekuje se da će festival posetiti preko 90 hiljada ljudi. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi