Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Ruski ''Terminator tri'' novi razlog za brigu zapada?

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     27.05.2016 u 12:09 h 1

Ruski ''Terminator tri'' novi razlog za brigu zapada?

NATO i Zapadne vojske posebno proučavaju novo rusko oružje nazvano ''Terminator tri'' - radi se o borbenoj mašini koja pruža podršku tenkovima.


Američki list "Nacionalni interes" napominje da u kopnenoj vojsci SAD nema borbenih mašina za podršku tenkovima. 

Najbliži ekvivalent ruskom "Terminatoru tri" bilo bi izviđačko vozilo "M tri", modifikacija veterana američke vojske "Bredli". 

Ali, "M tri" samo izdaleka podsjeća na "Terminatora". Nešto bliže je izraelski teški oklopni transporter "Namer", napravljen na bazi tenka "Merkava četiri". 

Ipak, razlika je u tome što rusko vozilo prevozi živu silu. Tako da bi najbolji ekvivalent bilo njemačko ofanzivno oružje "Brumbar" ili "Šturmtiger". 

"Terminator tri" je, kao i dva njegova prethodnika, dobro naoružan i namijenjen za podršku tenkovima u okršaju sa drugim oklopnim vozilima i pješadijom. 

"Crvena armija", a kasnije ruske kopnene vojske, počele su rad na toj seriji mašina uzimajući u obzir iskustvo stečeno u Avganistanu i Čečeniji. 

Oklop svih danas postojećih verzija "Terminatora" nije ništa slabiji od oklopa osnovnih borbenih tenkova, štaviše, pouzdaniji je, tvrdi Dejv Majumdar, vojni analitičar. 

U slučaju da Rusi koriste tenk "T-14" sa protivavionskim raketama, uz pratnju "Pancira-S1", piloti aviona koji budu pokušavali da unište tenk neće imati vremena "ni da se pomole", tvrde vojni analitičari. 

Drugi dio vojnih analitičara smatra da u SAD i NATO zemljama pretjeruju u "kukanju", jer i Zapad posjeduje sasvim dovoljno kvalitetnog naoružanja, pa se stalnim ukazivanjem na ruske inovacije želi dobiti više novca u vojnim budžetima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Rusija jaca iz dana u dan,a samim tim i stabilnost i teritorijalna sigurnost RS,zivjela majka Rusija....

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi