Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ujeo vas je krpelj? Evo šta treba da radite

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     27.05.2016 u 11:56 h 0

Ujeo vas je krpelj? Evo šta treba da radite
FOTO: pixabay.com

Sa dolaskom sunca i toplijeg vremena, sve češće boravimo u prirodi. ovo je veoma korisno za naš organizam, međutim, moramo biti svjesni opasnosti koje vrebaju iz trave ili sa drveća. Naravno riječ je o krpeljima, koji se veoma lako zakače za kožu, ali ih nije tako lako skloniti. Ukoliko vas ujede krpelj, najbolje bi bilo da odete u najbližu meidicinsku ustanovu, da vam uklone napast. Međutim, to možete i sami uraditi kod kuće.


Krpelji vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. Važno je da imate na umu da se krpelj može da se "šeta" i do šest sati po tijelu, prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi. 

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalnim sredstvima protiv krpelja, a poslije boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje, te detaljni pregled kose i kože cijeloga tijela. 

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože stomaka, te iza ušiju. 

Ukoliko pronađete krpelja na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničiti. Lekarka opšte medicine Jelena Sironić Hreljanović je za "Zadovoljna.hr" otkrila postupak za sigurno uklanjanje krpelja. 

1. Zalijte alkoholom mjesto gdje vas je ugrizao krpelj i pustite ga tako dvije do tri minute. 

2. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz ivicu kože da ga uhvatite za "glavu". Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korišćenje. 

3. Okrećite pincetu u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu dok ne uklonite cijelog krpelja. 

- Dezinfikujte mjesto ugriza poslije uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster, pa pratite hoćete li primjetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite ljekaru opšte prakse - ističe doktorka.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi