Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Istorijsko otkriće: Arheolozi pronašli mumiju staru 3.800 godina

Nauka i tehnologija

Izvor: Vesti-online     27.05.2016 u 11:50 h 0

Istorijsko otkriće: Arheolozi pronašli mumiju staru 3.800 godina

Arheolozi su u grobnici Kubet el-Hava na jugoistoku Egipta, otkrili mumiju staru 3.800 godina. Istraživači vjeruju da pripada egipatskoj plemkinji zvanoj "Lejdi Satjeni", jednoj od ključnih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu.


Kako prenosi portal news.discovery.com, tijelo je u izuzetno dobrom stanju, umotano u platno i položeno unutar dva drvena sanduka. 

- Ovo otkriće je od istorijskog značaja jer je Satjeni jedna od najvažnijih figura u Srednjem egipatskom kraljevstvu. Ona je majka Hekaiba Trećeg i Ameni-Senba, dvojice najviših zvaničnika za vrijeme vladavine Amenemhata Trećeg, poslednjeg velikog faraona Srednjeg kraljevstva - izjavio je doktor Mahmud Afifi, direktor sektora drevne egipatske arheologije egipatskog Ministarstva antikviteta. 

Ovaj istraživač je istakao i da je unutrašnji drveni sanduk u kojem je mumija pronađena u tako dobrom stanju da će naučnici moći da kažu koje je godine posečeno drvo koje se koristilo za njegovu izradu. 

Osim toga, pronađeni su i ostaci pogrebne maske koja pokriva lice mumije. Izrađena je od slojeva platna ili papirusa prekrivenih gipsom. 

- Lejdi Satjeni je bila ključna figura lokalne dinastije. Bila je ćerka nomarha Sarenputa Drugog i poslije smrti muških članova porodice bila je jedinstveni noslac pava dinastije u pokrajini Elefantina - rekao je doktor Alehandro Himenez-Serano, naučnik na Univerzitetu Haen u Španiji. 

Nomarsi su bili polufeudalni vladari u staroegipatskim pokrajinama. Arheolozi još pokušavaju da slože slagalicu u vezi sa rodoslovom u pokrajini Elefantina, pa se nadaju da će im otkriće mumije Satjeni biti od velike pomoći. 

Njena porodica je vladala provincijom oko 1800 godina prije Hrista i bila je rangirana vrlo visoko - odmah poslije porodice samog faraona. Arheološki tim radi na nekropolisu Kubet el-Hava od 2008. godine i od tada je otkrio mnoge netaknute grobnice, uključujući i grobnicu Hekaiba Trećeg, sina Lejdi Satjeni.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi