Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Naučnici razvili molekulu koja napada stanice melanoma

Nauka i tehnologija

Izvor: N1     27.05.2016 u 10:34 h 0

Naučnici razvili molekulu koja napada stanice melanoma
FOTO: pixabay.com

Francuski naučnici uspjeli su razviti molekulu koja je u stanju smanjiti sposobnost preživljavanja stanica melanoma, a da pritom ne naškodi zdravim stanicama, što pruža nadu oboljelima od ove vrste vrlo agresivnog raka kože.


Molekulu nazvanu HA15 razvila je grupa naučnika s francuskoga Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) u Nici pod vodstvom Stephanea Rocchija.

Melanom je iznimno agresivan oblik raka kože. "Riječ je o zloćudnom tumoru stanica kože porijeklom iz melanocita, stanica koje se normalno nalaze u našoj koži i odgovorne su za sintezu melanina, pigmenta koji koži daje tamniju boju", podsjeća se u saopćenju Inserma te se dodaje da postoje tri klinička stadija malignog melanoma: lokalizirani melanom samo na području kože bez klinički vidljivih regionalnih metastaza, zatim klinički vidljive metastaze u limfnim čvorovima i treći stupanj kada govorimo o metastazama. 

"Identifikacija novih molekula nezaobilazan je element u primjeni učinkovite bioterapije kod ove vrste raka, čija se raširenost u posljednjih deset godina udvostručila", stoji u saopćenju Inserma. U tom kontekstu francuski su naučnici otkrili novu porodicu molekula - "tiazol benzensulfonamide (TZB)" koji imaju antikancerogena svojstva ocijenjena "zanimljivima".

"Isprva je ova grupa molekula otkrivena kod dijabetesa tipa 2. Naime, povećavala je osjetljivost stanica na inzulin. No ako je budemo željeli upotrijebiti u borbi protiv raka morat ćemo eliminirati tu proinzulinsku aktivnost", objasnio je Rocchi. 

Nakon brojnih pokušaja naučnici su uspjeli izmijeniti osnovnu strukturu TZB-a te stvoriti formulu čiji je"glavni sastojak" nazvan HA15 značajan jer zahvaljujući procesu apoptoze (programirane smrti stanice) i autofagocitoze (mehanizma razgradnje unutarnjih, najčešće nepotrebnih ili disfunkcionalnih staničnih dijelova da bi se osiguralo preživljavanje stanice u cjelini), dovodi do smrti stanica melanoma. 

U pokusima provedenim na laboratorijskim miševima ova je grupa molekula bila vrlo učinkovita u smanjenju veličine tumora, a pritom nije štetila okolnom tkivu niti je utjecala na zdravstveno stanje glodavaca. 

"U istraživanju provedenom na tkivu pacijenata oboljelih od melanoma pokazalo se da su molekule bile vrlo aktivne u uništavanju stanica melanoma, osobito onih koji su bili osjetljivi ili nisu reagirali na ciljanu terapiju", kažu francuski naučnici.

Čini se i da je HA15 učinkovit i kada su posrijedi stanice drugih tumora, poput raka dojke, debelog crijeva, prostate, gušterače i kronične mijeloične leukemije. 

"Svrha ovog projekta i naše studije je upotrijebiti nove molekule u liječenju melanoma, a u konačnici i kod drugih vrsta karcinoma", poručio je Stephane Rocchi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u četvrtak u stručnom američkom časopisu Cancer Cell.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi