Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Japan G7 - Podrška globalnom rastu, brige zbog Pjongjanga, Rusije i Kine

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     27.05.2016 u 09:43 h 0

Japan G7 - Podrška globalnom rastu, brige zbog Pjongjanga, Rusije i Kine
FOTO: Agencija Anadolija

Lideri grupe sedam najrazvijenijih industrijksih zemalja obećali su danas da će se zalagati za snažan globalni rast i izrazili bojazan povodom odnosa sa Sjevernom Korejom i Rusijom, kao i zbog teritorijalnih sporova sa Kinom u Južnom kineskom moru.


"Globalni rast ostaje umjeren i ispod potencijala, dok rizik od slabog rasta i dalje postoji. Globalni rast je naš urgentni prioritet", navodi se u deklaraciji usvojenoj na kraju dvodnevnog samita G7 u Japanu. 

U dokumentu na 32 stranice daje se podrška politici tržišnog određivanja kursa valuta i izbjegavanju njihove namjerne devaluacije radi bolje konkurentnosti. 

Ovo predstavlja kompromis između Japana, koji je prijetio da će intervenisati i spriječiti preveliko jačanje jena, i SAD, koje se protive takvim tržišnim intervencijama. 

G7 je obećala "snažniju i uravnoteženiju" politiku radi postizanja "održivog i izbalansiranog privrednog rasta", uzimajući u obzir okolnosti svake zemlje, uz nastavak ulaganja napora za svođenje javnog duga u održive okvire. 

Japanski premijer Šinzo Abe ukazao je na potrebu da fiskalna politika bude fleksibilnija da bi se održao ekonomski oporavak, a njemački kancelar Angela Merkel rekla je da je skeptična u vezi sa povećanjem javnih troškova radi podsticanja ekonomskog rasta. 

G7 je ukazala na industrijsku prezasićenost svjetskog tržišta, posebno u segmentu proizvodnje čelika, i upozorila da to vrši "strukturni pritisak sa globalnim implikacijama". 

Lideri su zatražili od Sjeverne Koreje da u potpunosti poštuje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i obustavi nuklearne testove, lansiranja raketa i ostale "provokativne akcije". 

Grupa je osudila "nelegalnu aneksiju" poluostrva Krim od Ukrajine i zaprijetila "dodatnim restriktivnim mjerama" protiv Moskve, ali je napomenula da sankcije mogu biti ukinute ukoliko Rusija sprovede prethodne sporazume i poštuje suverenitet Ukrajine. 

G7 je izrazila zabrinutost povodom situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje Kina sprovodi sve odlučnije akcije u okviru teritorijalnih sporova sa Japanom i još nekoliko zemalja jugoistočne Azije. 

Bez pominjanja Pekinga, G7 je ponovila da je posvećena mirnom rješavanju pomorskih sporova u poštovanju slobode plovidbe i letova. Grupa je pozvala države da se uzdrže od "jednostranih poteza koji mogu da povećaju tenzije" i da rješavaju sporove mirnim putem. 

G7 je saopštila da masovne migracije i imigracije predstavljaju veliki izazov i obećala da će povećati globalnu pomoć radi pokrivanja trenutnih i srednjoročnih potreba izbjeglica i raseljenih ljudi. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi