Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ugrožene i lokacije sa liste svjetskog naslijeđa

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     26.05.2016 u 19:11 h 0

Ugrožene i lokacije sa liste svjetskog naslijeđa
FOTO: pixabay.com

- Rast nivoa mora usljed klimatskih promjena ugrožava brojne lokacije sa liste Svjetskog nasljeđa Uneska, poput Kipa slobode, gorile u šumama Ugande, Stounhendža i Venecije.


"Klimatske promjene brzo postaju jedan od najznačajnih rizika po lokacije sa liste Svjetskog nasljeđa", navodi se u saopštenju istraživačke organizacije "Unija zabrinutih naučnika" i dvije agencije UN - Unesko i Program UN za ekologiju /UNEP/. 

Istraživači su pregledali postojeće podatke i izvještaje kako bi procijenili prijetnju od klimatskih promjena na 31 lokaciji u 29 zemalja, počevši od koralnih grebena i tropskih šuma do pustinja i arheoloških nalazišta. 

"Otkriveno je da je svaka lokacija u izvještaju pretrpjela određeni uticaj klimatske promjene", upozorava jedan od autora izvještaja Adam Markam iz Unije. 

U izvještaju se kaže da Kip slobode u NJujorku ugrožavaju rast nivoa mora i takozvane superoluje, da prijetnju po Nacionalni park u Ugandi predstavljaju povišena temperatura i suša, a Stounhendžu oluje i poplave.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi