Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Neophodna strategija razvoja visokog obrazovanja u Distriktu

Brčko

Izvor: Cafe.ba / Srna     26.05.2016 u 18:12 h 0

Neophodna strategija razvoja visokog obrazovanja u Distriktu
FOTO: fotodesk.net

- Učesnici okruglog stola o temi "Perspektive razvoja visokog obrazovanja Brčko distrikta", koji je organizovala brčanska Vlada, zaključili su da što prije bude pripremljena strategija razvoja visokog obrazovanja u ovoj lokalnoj zajednici.


Gradonačenik Brčkog Anto Domić rekao je da je ovaj okrugli sto uspješno okončan, što potvrđuje činjenica da je pokazana spremnost da se nađu rješenja za postojeće probleme u visokom obrazovanju. 

"Saglasni smo da se to može postići ispravkama zakonskih manjkavosti, uređenjem podzakonskih akata i uspostavljanjem normalnog odnosa između autoriteta vlasti i rukovodstava univerziteta koji ovdje egzistiraju", rekao je novinarima Domić. 

On je napomenuo da je u diskusiji za okruglim stolom bilo primijetno da se ne pravi razlika između problema u javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama. 

"Najbolji će opstati i potrebno je da svi, u saradnji sa šefom Odjeljenja za obrazovanje, nađu što bolja rješenja za prevazilaženje problema koji isuviše dugo traju", napomenuo je Domić. 

Prema riječima rektora Evropskog univerziteta u distriktu Brčko Mirka Kulića, ohrabruje današnje obećanje novog šefa Odjeljenja za obrazovanje u brčanskoj Vladi Boška Stojkovića da će problemi u vezi sa radom ovog privatnog univerziteta, zbog kojih je vođen i sudski spor, uskoro biti prevaziđeni.

"Izmjena zakona o obrazovanju, koji je on najavio, ipak je na dugom štapu. Smatram da bi prije toga trebalo preduzeti određene operativne mjere u rješavanju problema na privatnim univerzitetima, posebno u vezi sa izdavanjem licenci za njihov rad", naglasio je Kulić. 

Dekan brčanskog Ekonomskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Srđan Lalić rekao je da vjeruje da će zaključci iz rasprave za ovim okruglim stolom biti primjenjivi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi