Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Potrošimo li fosilna goriva, Zemlja će se zagrijati za 10 stepeni

Nauka i tehnologija

    26.05.2016 u 15:42 h 0

Potrošimo li fosilna goriva, Zemlja će se zagrijati za 10 stepeni

Grupa klimatologa s nekoliko kanadskih univerziteta izračunala je koliko bi se Zemlja zagrijala ukoliko bi čovječanstvo ustrajalo na tome da potroši sva fosilna goriva.


Uz konzervativnu procjenu da bi se to dogodilo do 2300., te da bi se pritom u atmosferu oslobodilo 5000 milijardi ugljenog dioksida, svijet bi se zagrijao za 10 stepeni Celzija objavio je Nature climate change.

Do sada su procjene da bi ovom stopom potrošnje nafte, ugljena i plina čovječanstvo do kraja vijeka moglo osloboditi 2000 milijardi tona CO2, što se uopšteno smatra apsolutno prevelikim zagađivanjem ukoliko se život na Zemlji ne namjerava ugrožiti zagrijavanjem većim od dva stepena Celzijusa.

 To se, naime, smatra granicom preko koje bi klimatske promjene postale dugoročno nepovratne.

U poslijednje vrijeme se zbog porasta nivoa mora čak smatra da bi već i 1,5 stepen Celzijusa bilo previše. Svako novo ljeto je rekordno vruće. Uz takve trendove, naši bi unuci do 2100. mogli živjeti u svijetu u kojem bi nam npr. plaže uz Jadran bile metar i po ili  dva ispod nivoa mora, u kojem bi se smjenjivale žestoke vrućine s razornim uraganima i povremenim provalama kratkih, ali katastrofalnih hladnoća.

Nedavo je izmjereno da je nakratko temperatura na sjevernoj Zemljinoj hemisferi narasla za više od kataklizmičkih dva stepena. Agencijske vijesti širom svijeta već navode izvještaje o ostrvima koji su nestali ispod mora koje već raste. Tropske bolesti, poput zika virusa, ili tropski nametnici, poput tigrastih komaraca, već se šire po Evropi i Sjevernoj Americi.

Razmjere kataklizme nakon rasta temperature od 10 stepeni Celzija, danas su teško zamislivi. Svijet naših pra- i čukununuka u velikom dijelu bi bio potpuno lišen života. A tamo gdje bi se još moglo kako tako preživjeti, harale bi jezive nepogode, glad, bolesti i rast nivoa mora od nekoliko desetaka metara, jer bi najsnažnije zatoplili polovi, i do 20 stepeni Celzijusa, te bi se uslijed toga otopili.

Izvor: express.hr


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi