Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sve tajne Đavolje varoši

Regija

Izvor: Vesti-online     26.05.2016 u 13:07 h 0

Sve tajne Đavolje varoši

Đavolja varoš se nalazi u opštini Kuršumlija, južnom dijelu Prolomske planine. Čini je skup od 202 zemljane kule koje se prostiru na površini od oko 4.500 kvadratnih metara. Različitog su oblika i visine od oko dva pa do 15 metara, a širine od pola do tri metra. Svaka od njih ima kamenu kapu na vrhu.


Kule su građene od tri sloja različitog sastava a materijal od kojeg su kamene kape su čvrsto vezane i obložene korom od gvožđevitog (limonitskog) cementa. Oblici reljefa su nastali djelovanjem kišnice. Spiranjem pijeska i šljunka ispod manjih ili većih kamenih blokova, ostale su figure u obliku piramida ili kula. 

Neobičnost zemljanih stubova upotpunjuju dva izuzetno neobična i rijetka kisela mineralna izvora, ostaci naselja, rudničkih jama, crkve i grobalja. 

O ovom fenomenu postoji dosta legendi. Jedna kaže da su se đaci, koji su više voljeli provod nego učenje, opkladili sa đavolima da će ih nadmudriti. Pošto su izgubili opkladu, đavoli su se pretvorili u kule, a đaci, ogrešivši se o zavet, pretvoriše se u đavole. 

Druga legenda kaže da se u prošlosti ovdje nalazilo naselje. Krajem je vladao neki aga nadaleko poznat po svom zulumu. Zbog nepokornosti naroda, strašni aga se naljutio, sakupio silnu vojsku i porušio grad, a njegove stanovnike pretvorio u kamene figure. 

Treća legenda kaže da su kamene figure, u stvari, okamenjeni svatovi. Davno su se zbog jedne lijepe djevojke, zavadile dvije porodice. Obje su pošle po djevojku, srele se na tom mjestu i sukobile. Da bi se izbjeglo krvoproliće, nevidljiva sila ih je kaznila i okamenila. Postoji i priča koja kaže da su okamenjeni svatovi koji su krenuli da vjenčaju brata i sestru. 

Legendi o Đavoljoj varoši ima mnogo i stalno nastaju nove. Razlog ovome je to što su naučnici samo djelimično odgonetnuli način nastajanja misterioznih kula. 

Drveće raste naopako 
Sve turističke posjete u Đavoljoj varoši se završavaju prvim sumrakom jer ni oni najhrabriji se ne usuđuju da među kulama dočekaju noć. Osim kula, sablasno izgleda i rastinje, naročito drveće koje protivno silama prirode, raste naopako, granama upereno ka zemlji. Stabla imaju neobične oblike koje slikari često na platna prenose kao slike prikaza i utvara.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi