Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Putin: Rusiji potrebni novi resursi kako bi izbjegla ekonomsku krizu

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     26.05.2016 u 09:19 h 0

Putin: Rusiji potrebni novi resursi kako bi izbjegla ekonomsku krizu
FOTO: pixabay.com

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja mora pronaći nove resurse kako bi se izbjegla ekonomska kriza u toj zemlji i spor ekonomski rast.


Tokom sastanka sa ekonomskim vijećem u Moskvi kasno sinoć, Putin je upozorio da će sve dok se ne pronađu novi ekonomski izvori, "ekonomski rast u zemlji će ostati na gotovo nula posto".

"Da bi se održala makroekonomska stabilnost, od ključne je važnosti da se sprovedu strukturne reforme u ekonomiji", rekao je Putin, pozivajući na potrebne korake za reforme ruralne ekonomije.

Ranije objavljeni izvještaj o ekonomskom razvoju pokazao je da čak iako cijena nafte poraste na 50 dolara po barelu, i dalje ne bi bilo moguće da ruska ekonomija dostigne ekonomski rast od pet do sedam posto.

Prema izvještaju koji je u utorak objavila Moskovska srednja ekonomska škola, prosječna mjesečna plata u Rusiji je u 2015. godini pala na 558 dolara, što je za 34 posto manje u odnosu na 2014. godinu.

Ovaj oštar pad Rusiju stavlja u rang sa Kazahstanom, gdje je prosječna mjesečna plata u 2015. bila 549 dolara, navodi se u izvještaju. 

Stroge sankcije Zapada prema Rusiji i nagli pad cijena nafte uzrokovali su lošije ekonomsko stanje u toj zemlji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi