Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

VIDEO: Otvaraju najduži tunel na svijetu poslije 17 godina rekonstrukcije

Svijet

Izvor: Telegraf     25.05.2016 u 19:43 h 1

FOTO: pixabay.com

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra


Najduži tunel na svijetu trebalo bi da bude otvoren slijedeće nedjelje nakon što je proteklih 17 godina rekonstruisan.  

Tunel Gotard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švajcarskih Alpa. 

Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela 17 godina kasnije. Ima jednu traku, a povezuje švajcarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino. 

Testiranje železnice počeće u srijedu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove godine. 

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra. 

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Zbog neravnog tunela Alpa, povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar. 

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan cijelom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim dijelovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže. 

U izgradnji Gotarda, koga sačinjavaju dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrijebljeno je 228 km železeničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka. 

Gledano u brojkama, tunel Gotard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Evrotunela, a za 4 kilometra pobeđuje u dužini tunel Seikan u Japanu. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi