Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Srednjoškolci u BiH uspješno završili prvi radni dan: Većina oduševljena, bili na prvom uviđaju ali ima i glavobolja

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     25.05.2016 u 18:52 h 0

Srednjoškolci u BiH uspješno završili prvi radni dan: Većina oduševljena, bili na prvom uviđaju ali ima i glavobolja
FOTO: Agencija Anadolija

SARAJEVO - Više od 1.000 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine jutros je otišlo na posao u različite institucije, preduzeća, ali i nevladine organizacije te uspješno završilo prvi radni dan. Barem na jedan dan predstavljen im je rad u određenim firmama i institucijama, piše Anadolu Agency (AA).


Većina njih je prvi radni dan završila oduševljeno, dok su neki kroz smijeh kazali da "su dobili i glavobolju". U tom slučaju je riječ o učenicima koji su vidjeli kako je to provesti radni dan, radeći u i sa finansijama. 

Njima je to biti prvo radno iskustvo, a aktivnosti su realizovane u okviru projekta ''Socijalni dan'' koji devetu godinu provodi Udruženje ''Infohouse''. Realizira se u 40 gradova. Među institucijama koje su primile učenike je i Treća policijska uprava Novi Grad Sarajevo. 

Načelnik te policijske uprave Milorad Bašić kazao je za AA da se već dugi niz godina sprovode aktivnosti rada policije u zajednici u cilju da građanima vrati povjerenje u rad policije. 

"Ovaj projekat s učenicima parktikujemo već tri-četiri godine. Iz svih srednjih škola s područja KS-a i Istočnog Sarajeva dovedemo učenike koji žele vidjeti šta to policija radi i omogućimo im da jedan radni dan provedu s nama", pojasnio je Bašić.

Istakao je da je u upravi danas bilo desetero djece. Pokazali su im šta policijna radi, šta su nadležnosti policije, a bili su i na prvom uviđaju. 

"U konačnici i u njima probuditi ljubav da neko i od njih odabere ovu profesiju. Konačni cilj cijelog projekta kao i drugih projekata jeste da usmjerimo djecu da pravilno razmišljaju barem s ovog našeg bezbjednosnog aspekta. Da shvate da se čestito i pošteno može zaraditi kora hljeba", poručio je Bašić.

Najsretniji bi bili, kazao je Bašić kroz smijeh, kada bi policijski službenici imali neku akciju, da hapse neke lopove, međutim, oni ih ne smiju dovoditi u takve situacije. 

U Upravi je bio i učenik prvog razreda Opšte gimnazije u Istočnoj Ilidži David Ateljenić koji je kazao da policijski posao nije ni izbliza onakav kakvog ga je zamišljao.

"Razmišljao sam da se bavim ovim, ali nije to posao za mene. Mnogo je problema koje treba riješiti. Želim da završim elektrotehniku pa bih vjerovatno radio negdje u inostranstvu, jer ovdje nemam perspektive", poručio je David.

Učenica trećeg razreda Opšte gimnazije Istočna Ilidža Marija Đević oduševljena je današnjim aktivnostima i prvim radnim danom u policijskoj upravi. 

"Sviđa mi se ovo što smo radili, jer smo pokupili mnoga iskustva u ovom projektu. Bili smo i na svom prvom uviđaju i imamo pozitivna iskustva", poručila je Marija. 

Govoreći o policijskom poslu koji imamo priliku vidjeti na televiziji i u filmovima, stvarni posao policajca je nešto sasvim drugo.

"Veoma mali dio toga je tačan. Ovo je mnogo komplikovaniji posao i u stvarnom životu svi policijski postupci traju mnogo duže, a ne kako smo navikli u filmovima da već za dva sata imamo riješen slučaj", dodala je Marija kroz smijeh.

Glasnogovornica Instituta za razvoj mladih KULT Amela Sačić istakla je da su danas ugostili 15 srednjoškolaca različitih profila i zanimanja. 

"Imali su se priliku prvi put susresti s nečim što se zove rad nevladinog sektora. Cijeli projekat 'Volontiraj-kreditiraj' realizuje udruženje Infohaus. Vrlo nam je drago da možemo učestvovati u jednom ovakvom projektu s obzirom da je naš akcenat na mladim ljudima", pojasnila je Sačić.

Izrazila je nadu da su današnjim aktivnostima potaknuli mlade na aktivizam koji će im puno koristiti u nekim njihovim budućim angažmanima.

"Nastojali smo da im kažemo koliko je bitno da se angažuju u svojoj lokalnoj sredini, koliko je bitno da se upoznaju sa svojim pravima, kome se sve mogu obratiti ukoliko imaju neke probleme", poručila je Sačić.

Za učenika drugog razreda srednje medicinske škole Jezero Farisa Kahrimana radni dan u KULT-u predstavlja predivno iskustvo.

"Prvi put da učestvujem u ovakvoj akciji, prvi put volontiram. Trudio sam se da budem dio tima, da na jedan dan osjetim i doživim ono što oni rade skoro svaki dan. Vidio sam da se tu mnogo radi", istakao je Faris. 

U budućnosti želi biti ljekar. To je njegova želja još od djetinjstva. 

Ilvana Podgorica je učenica trećeg razreda, a, kako je kazala, njeno iskustvo koje je danas imala u KULT-u je predivno, iako je ona tehničar hortikulture.

"Ovo je prvi put da učestvujem u ovakvom projektu, ali nije zadnji. Ako se radi o bilo kakvom volonterskom radu ja ću se javiti", dodala je Ilvana. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi