Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vojska sprema prevrat u Turskoj, Erdogan leti sa vlasti?

Svijet

Izvor: Vesti-online     25.05.2016 u 15:41 h 1

Vojska sprema prevrat u Turskoj, Erdogan leti sa vlasti?
FOTO: Agencija Anadolija

Prema riječima stručnjaka, Turska se nalazi na ivici vojnog prevrata pod vladavinom Erdogana.


Situacija u Turskoj postepeno postaje sve lošija i lošija. Privatni dug prijeti da se izmakne kontroli, turizam nikad nije bio lošiji, a turska valuta samo opada. 

Protesti u parku Gezi 2013. godine, predsednički izbori 2014. godine i parlamentarni izbori 2015. godine su u velikoj mjeri pritisnuli tursku ekonomiju. Turski godišnji rast koji je decenijama imao prosjek od oko 4,5% je u protekle 4 godine pao na 3%. Ekonomisti upozoravaju da odlaganja strukturnih reformi i Erdoganovi ekonomski planovi guraju državu ka krizi. 

Kamil Jilmaz, profesor ekonomije na Kok univerzitetu je rekao: 

- Turska je usporila pošto nije primenila strukturne reforme. Investiranja su pala na nulu zbog političkih previranja u protekle 3 godine, a dalje usporavanje ekonomije pod trenutnim uslovima je neizbežno - kaže on. 

Erdogan ne vjeruje vojsci 
Predsjednik Redžep Tajip Erdogan kao da je van kontrole. On napada opoziciju, hapsi protivnike i cenzuriše medije. On je u više navrataprijetio da će raspustiti ustavni sud. Sve to se dešava u trenutku kada se Turska suočava sa ozbiljnim bezbjednosnim problemima usljedterorizma. 

Zbog ovih događaja se turska vojska ponovo pojavljuje na političkoj sceni nakon dugo godina marginalizacije pod Erdoganovom vladavinom. Tako se na primjer vojni vrh Turske protivi slanjem turske vojske u Siriju i Irak. 

Podsećanja radi, egipatska vojska je ta koja je sprečila uništenje Egipta u trenutku kada je američki predsjednik Obama odlučio da podrži Muslimansko bratstvo. Isto tako je i devedesetih godina alžirska vojska spasila Alžir od kraha. 

Trenutni predsjednik Turske nikada nije vjerovao vojsci i uvijek ju je gledao kao prijetnju svojim nezasitim imperijalnim ambicijama. Uprkos tome, predsjednik se zbog rata u Siriji i trenutnog delovanje protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) u jugoistočnom delu države pomirio s tim da turska vojska ponovo postaje uticajna sila. 

Vojni prevrat neizbježan 
Majkl Rubin, stručnjak Američkog preduzetničkog instituta i bivši zvaničnik Pentagona vjeruje da je vojni prevrat u Turskoj neizbježan. 

- Turci i turska vojska sve više počinju da shvataju da Erdogan vodi Tursku u propast - rekao je on. 

Rubin je istakao da vjeruje da bi turska vojska mogla da svrgne Erdogana i njegov elitni krug i da se izvuče s tim. 

On kaže da je malo vjerovatno da bi Obamina administracija osudila bilo kakav prevrat, pogotovo ako postoji šansa da se uvede demokratija. 

Turska vojska sebe dugo smatra "čuvarom turske demokratije“, smatrajući svoju državu sekularnom još od vremena kada ju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk. vojska je direktno intervenisala u turskoj politici 1960., 1971. i 1980. godine. Ona je 1997. godine sprovela "postmoderni prevrat“ kada je de fakto nametnula vladi ono što mora da uradi. 

Prije par dana je u Turskoj došlo do "prevrata u palati“ pošto je premijer Ahmed Davutoglu odlučio da odstupi sa svog položaja. Kritičari Erdogana navode da se to dogodilo zato što predsjednik želi da učvrsti vlast. 

Raste uticaj Vojske 
Porast uticaja turske vojske stvara veliku zabrinutost da bi Erdogan mogao biti svrgnut. Američki vojni i diplomatski zvaničnici vjeruju da je za porast uticaja turske vojske odgovoran glavni turski general, Hulusi Akar. 

Sada već bivši premijer Davutoglu se samo par dana nakon odstupanja sa položaja sastao sa Akarom u vojnom štabu Turske. Slučajnost ili ne? 

Turska se definitivno nalazi na raskršću i vrijeme je za promjene. Ovako ili onako, Erdogan će uskoro biti zaustavljen. Sa njim na čelu države Turska nema budućnost. 

Analitičari međutim još uvijek ne znaju koje strane službe učestvuju u pripremi vojnog udara u Turskoj. Nije jasna uloga SAD jer se Erdogan otrgao svakoj kontroli a to inače SAD ne voli. Ima naznaka da se u najdubljoj tajnosti ruska diplomatija umiješala u tok stvari i priprema svrgavanje Erdogana.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. amerika polako pocinje da razara tursku, unistavaju im ekonomiju, slabe vojsku, organizuju obojene revolucije, dok ih neslome skroz, kao bivsu jugoslaviju i bace ih u duznicko robstvo decenisko isisavajuci kapital prirodna i druga dobra, da bi zvjer zvana amerika zivjela.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi