Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

EURO u Francuskoj će osiguravati više od 60.000 policajaca i žandara

Fudbal

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     25.05.2016 u 14:29 h 1

EURO u Francuskoj će osiguravati više od 60.000 policajaca i žandara

Više od 60.000 policajaca i pripadnika francuske žandarmerije će biti angažirano na jakim mjerama sigurnosti tokom Evropskog fudbalskog prvenstva koje će se u Francuskoj održati od 10. juna do 10. jula.


Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je za list „L'Equippe“ izjavio da će francuska policija poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječili svi mogući incidenti i otklonile prijetnje terorističkih napada tokom EURO-a.

„Angažirat ćemo više od 60.000 policajaca i žandarmerije. Cilj nam je da EURO 2016 protekne u festivalskoj atmosferi“, poručio je Cazeneuve.

U deset francuskih gradova koji će biti domaćini utakmica Evropskog prvenstva očekuje se više od sedam miliona posjetitelja, a Cazeneuve je najavio da će policija biti angažirana van stadiona među navijačima kako bi pomno pratili situaciju i blagovremeno spriječili svaku vrstu incidenata.

Dodao je da će za sigurnost na stadionima brinuti Evropska fudbalska federacija (UEFA), a na tribinama među navijačima privatne zaštitarske kompanije.

Nakon novembarskih terorističkih napada u Parizu u cijeloj Francuskoj je proglašeno vanredno stanje, koje je kasnije produženo tako da će na snazi ostati i tokom EURO-a i biciklističke utrke Tour De France koja će se održati u julu.

Vanredno stanje u Francuskoj daje posebne ovlasti francuskim snagama sigurnosti. U slučaju nereda na masovnim skupovima, francuske snage imaju ovlasti da primijene oštrije mjere i odrede kućni pritvor svakom licu koje procijene opasnim po javni red i mir.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi