Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Najveći budžetski korisnici nisu dostavili godišnji izvještaj

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     25.05.2016 u 11:04 h 0

Najveći budžetski korisnici nisu dostavili godišnji izvještaj
FOTO: pixabay.com

Od ukupno 74 institucije, koje su bile u obavezi Centralnoj harmonizacijskoj jedinici (CHJ) Ministarstva finansija i trezora BiH dostaviti svoj godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu, izvještaj su dostavile 63 institucije.


CHJ je, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, uradila Konsolidovani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2015. godinu.

Izvještaj nisu dostavili neki od najvećih budžetskih korisnika kao što su Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Predsjedništvo BiH, Ministarstvo pravde BiH, Parlamentarna skupština BiH, ali ni Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Centar za uklanjanje mina BH –BHMAC i Institut za nestale osobe BiH.

Analizom dostavljenih izvještaja CHJ MFiT BiH utvrdila je da sve institucije BiH još nisu u potpunosti uspostavile planski pristup poslovanju i da većina institucija još nije imenovala osobu zaduženu za finansijsko upravljanje i kontrolu.

"Proces upravljanja rizicima uspostavljen je u manje od 50% institucija koje su dostavile izvještaje za 2015. godinu. Budući da se finansijsko upravljanje i kontrola zasniva na procesu upravljanja rizicima, ova je oblast ključna za razvoj kvalitetnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole i neophodno je njeno unapređenje", istaknuto je u Konsolidovanom godišnjem izvještaju o finansijskom upravljanju i kontroli s kojim je upoznato Vijeće ministara BiH.

Na prijedlog Centralne harmonizacijske jedinice MFiT BiH Vijeće ministara svojim Zaključkom zadužilo je institucije BiH da ubrzaju realizaciju aktivnosti na uspostavi i razvoju kvalitetnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Poboljšanje finansijskog upravljanja i kontrole, naročito u ključnim procesima budžetskog ciklusa, neophodno je radi efikasnog, efektivnog i ekonomičnog upravljanja javnim sredstvima.

Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH ovlaštena je za razvoj, rukovođenje i koordinaciju interne revizije i razvoj finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi