Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Saznajte šta, ili ko vam usporava WiFi

Nauka i tehnologija

Izvor: Vesti-online     25.05.2016 u 10:20 h 0

Saznajte šta, ili ko vam usporava WiFi
FOTO: pixabay.com

Danas je došlo takvo vrijeme da bez interneta ne možemo ama baš ništa. A ima li išta iritantnije od onog momenta kada nam je internet preko potreban, a on toliko uspori, pa ne možete čak ni običan mejl da otvorite? Za usporavanje interneta postoje brojni razlozi, i često je problem kod samog operatera, međutim postoje cake koje će vam pomoći da sami otkrijete zašto vam je spora veza.


Naime, kako prenosi USA Today, jedan od čestih razloga za usporenu internet vezu jeste činjenica da ga drugi koristi istovremeno. Naprimjer, imate veoma jednostavnu šifru ili je uopšte nemate, pa vam se neko od komšija "prikačio" na vezu. To može dosta usporiti vašu vezu. 

Takođe, izbrojte broj uređaja u vašoj kući koji su na internet spojeni preko jedinog rutera koji imate. Ako je nekoliko osoba spojeno na wi-fi istovremeno, pa još jedan ili više računara, manji kućni uređaji i sl. nije neobično da je veza previše opterećena. 

Još jedan od razloga može biti kvar na ruteru, u tom slučaju pozovite svog operatera koji je vjerovatno uhodan s ovom situacijom pa će vam ponuditi rješenje. Korisničke službe vam mogu reći i koliko je uređaja/osoba spojeno na vašu vezu s internetom, pa ih možete pitati i, u slučaju da vam neko krade "net", da vam promjene lozinku ili postave zaštitu. 

Međutim, prije nego što "napadnete" komšiju koji vam je sumnjiv, proverite jačinu signala u određenom delu kuće ili sobe. Možda ste već doživjeli da vam se čini da u jednoj prostoriji wi-fi savršeno funkcioniše, a u drugoj se signal gubi ili je sve mnogo sporije. 

Postoji više aplikacija koje pomažu da se utvrdi jačina wifi signala u određenom delu kuće ili prostorije, među njima i HeatMapper. On će vam pokazati gdje je najpovoljnije smjestiti računar, ili gdje ne možete računati na dobar signal.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi