Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šta to ima Tojota što drugi nemaju?

Automoto

Izvor: Vesti-online     25.05.2016 u 10:19 h 0

Šta to ima Tojota što drugi nemaju?
FOTO: pixabay.com

Tojota je krajem 20. vijeka prva prepoznala potencijale komercijalizacije automobila sa hibridnim pogonom i krenula u masovnu proizvodnju ove vrste vozila. Dvadesetak godina kasnije, japanski proizvođač neprikosnoveni je svjetski lider kada je reč o ponudi hibridnih modela, a ukupni broj prodatih automobila premašio je 9 miliona.


Vozila sa hibridnim pogonom (najčešće kombinacija benzinskog i električnog motora) možda nisu dugoročno rješenje za održivo individualno prevozno sredstvo, ali su se u aktuelnom istorijskom trenutku izborila za svoju poziciju na tržištu. Tojota, koja drži primat u prodaji hibrida, trenutno u devedesetak zemalja svijeta kupcima nudi čak 33 hibridnih modela, uključujući u luksuznu marku Leksus. 

Kompanija je saopštila da je za nepune dvije decenije širom svijeta isporučila 9.014.000 vozila sa hibridnim pogonom, a plan je da do kraja ove dekade globalna kumulativna prodaja dostigne čak 15 miliona. 

Iako automobili sa hibridnim pogonom ne spadaju u vozila sa nultom emisijom, Tojota je izračunala da su svi njeni hibridi koji su prodati usvijetu do sada uticali da se emisija CO2 smanji za 67 miliona tona. Ova računica izvedena je na osnovu poređenja sa količinom ugljen-dioksida koju bi ispustio isti broj vozila slične klase, ali sa klasičnim dizel ili benzinskim motorima. 

Svima onima koji joj poručuju da su automobili sa hibridnim pogonom slepa ulica u budućem razvoju motorizacije, Tojota poručuje da ima plan. U toj kompaniji kao jedno od rešenja za saobraćaj u budućnosti vide automobile sa pogonom na vodonične gorivne ćelije. 

Prvi takav komercijani model, Tojota Mirai, već se nalazi u prodaji. Reč je o vozilu sa nultom emisijom štetnih gasova, s obzirom da je produkt njegovog rada čista vodena para. Ovaj model krajem marta izabran je za "Najzeleniji automobil 2016. godine" u svijetu. 

Osim toga, u okviru ambicioznih ciljeva zaštite životne sredine, japanski proizvođač namjerava da od 2050. godine praktično više ne prodaje vozila sa konvencionalnim motorima. Tojota bi do tada trebalo u potpunosti da pređe na proizvodnju automobila sa hibridnim i pogonom na vodonične gorivne ćelije, kako bi se radikalno smanjila emisija štetnih gasova.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi