Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

“Slobodan Milošević se sam otrovao”

Regija

Izvor: Telegraf     25.05.2016 u 10:17 h 5

“Slobodan Milošević se sam otrovao”

Florans Artman, bivša portparolka tužilaštva u Hagu, istakla je za hrvatski nedeljnik Express da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević namerno uzimao neodogovarajući lijek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobegne u Rusiju.


Kako ona kaže, on se sam trovao jer je duže vrijeme uzimao lijek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju, rekla je ona u intervjuu za zagrebački “Ekspres” i na ovaj način ponovo podsetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je prije jednu deceniju digla čitav region na noge. 

Uzimajući taj lijek, kako ona kaže, koji se koristi u liječenju lepre, Slobodan je poništio delovanje lijeka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio. 

"Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog lijeka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi", podsetila je ona. 

Prema njoj, Miloševićeva strategija je bila da izbegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao neko ko je skrivio genocid. 

Artmanova je u ovom intervjuu, koje su prenjele i Večernje novosti, navela da je upravnik zatvora u Sheveningenu upozorio Vijeće suda da ima problem jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u kancelariju. 

Zdenko Tomanović, pravni saradnik Slobodana Miloševića, kaže za Večernje novosti da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Hagu plasirali inofrmaciju da se obesio. 

"Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obješen vratio u krevet, gdje je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobjegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja". 

On smatra da su ove “jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne”. 

"Da postoji `rifampicin` Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana marta 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tokom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog lijeka. Tada smo saznali i da je zatvorski ljekar obavještavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja lijeka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne. 

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spreči njegovo ubistvo. U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov advokat odneo u rusku ambasadu, između ostalog piše: 

"Mislim da se radi o pokušaju ubistva". 

Inače, Artmanova navodi da je u sličnoj situaciji i general Ratko Mladić. 

"Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče prije izricanja presude. Ko kaže da će Mladić da preživi? Ko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspijeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju"? 

Njegov branilac Miodrag Stojanović je rekao da je ovo poređenje podmuklo i zlobno. 

"Naš zahtjev da mu se odobri da ide na liječenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancije Rusije". 
 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Nekada je bilo."Um caruje, snaga klade valja".Sada samo laž caruje.Ova gospođa piše knjigu da se dokopa nekih para, a i sama je došla u sukob sa tim istim Tribunalom, i odležala u zatvoru.Ona zna da je on pi"ao plavo.Naprotiv, od tog lijeka se mokri crveno i baš zbog toga je on i negodovao i žalio se da ga truju.Ali oni nisu reagovali.Ne mislim da ga branim, ali neću da progutam lažurije svake protuve.

  2. Doce istina kada tad ko je pocinio genocid istina je dostizna Ali je nazalost spora

  3. Ja velike stete. Sta je zla napravio morao se ubiti

  4. ma jeste tako se sam ubio i onaj tamnoputi djecak koga je ubio bjeli policajac, i gadafi se sam ubio, kao i svi u iraku avganistanu, svi se sami poubijali tu amerika nista mije kriva pa i ovi u Hirosimi su sami bacili bombu na sebe, nisu ameri ahaha cuj bogati NEKO MU DOSTAVLJO LEKOVE, a vi kao neznate nista, ma jest izlazio je i vikendom al vi niste vidjeli ahaha

  5. junacina j.b.te.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi