Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zbog nedostatka šećera zaustavljena proizvodnja Coca-Cole

Svijet

Izvor: Vecernji     24.05.2016 u 22:09 h 0

Zbog nedostatka šećera zaustavljena proizvodnja Coca-Cole
FOTO: pixabay.com

Proizvodnja zaslađenih pića je zaustavljena, no nastavlja se distribucija dijetetskih pića poput Coca-Cole light i ostalih nezaslađenih napitaka


Venecuelanska punionica Coca-Cole zaustavila je proizvodnju tog zaslađenog pića zbog nestašice šećera, izjavila je u glasnogovornica Coca-Cole.

Venezuela se nalazi usred duboke recesije u kojoj nedostatak hrane, restrikcije struje i najveća inflacija na svijetu uzrokuju česte spontane demonstracije i pljačku. 

Proizvodnja zaslađenih pića je zaustavljena, no nastavlja se distribucija dijetetskih pića poput Coca-Cole light i ostalih nezaslađenih napitaka, napisala je u e-mailu glasnogovornica Kerry Tressler. 

– Dobavljači šećera u Venezueli izvijestili su nas kako privremeno zaustavljaju proizvodnju zbog nestašice prirodnih sirovina – dodala je Tressler.

Kontrolama cijena, rastom troškova proizvodnje, nedostatkom strane razmjene, restriktivnim zakonom o radu i nedostatkom osnovnih sirovina poput gnojiva proteklih je godina došlo do pada u proizvodnji šećerne trske zbog manje zasađenih hektara i slabijih prinosa.

Mnogi farmeri okrenuli su se drugim kulturama čije cijene nisu kontrolirane i zbog toga donose veću zaradu.

Očekuje se da će Venezuela u sezoni 2016./2017. proizvesti 430 tisuća tona šećera te da će uvesti oko 850 tisuća tona sirovog i rafiniranog šećera, prenosi USDA.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi