Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Plač beba dok ne zaspu ne uzrokuje nikakve emocionalne probleme

Zanimljivosti

Izvor: Nezavisne novine     24.05.2016 u 18:43 h 0

Plač beba dok ne zaspu ne uzrokuje nikakve emocionalne probleme
FOTO: pixabay.com

MELBURN - Novo istraživanje Flinders Univerziteta u australijskom gradu Adelaide pokazalo je da roditelji trebaju pustiti svoju bebu da plače sve dok sama ne zaspi, tvrdeći da je takva metoda efikasna i da ne uzrokuje stres niti bilo kakve emocionalne probleme za bebu. Istraživanje je provedeno na 43 para roditelja sa djecom u dobi između šest i 16 mjeseci sa zajedničkim problemom: bebom koja ima problema sa spavanjem.


Polovina roditelja je, tokom monitoringa, svoju djecu ostavljala u njihove krevete te napuštala sobu dok je druga polovina roditelja ostajala u sobu blizu djeteta sve dok ono ne bi zaspalo.

Tokom tri mjeseca takvih "metoda", ustanovljeno je da su bebe iz prve grupe zaspale skoro 15 minuta ranije nego bebe uz koje su bili roditelji.

"Ovakvi podaci pomoći će roditeljima koji ponekad djeluju nemoćno pored bebe koja želi zaspati, ali plače", smatra autor studije, profesor psihologije na Flinders Univerzitetu Michael Gradisar.

Prema njegovim riječima, bebe iz prve grupe koje su same zaspale nakon plača nisu pokazale veliki nivo hormona stresa.

"Roditelji ponekad osjećaju krivicu kada njihovo dijete neutješno plače ali postavljanjem jasnih stavova i ljubavi te ograničenja u tom segmentu, vaša djeca mogu bolje funkcionisati", tvrdi Gradisar.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi