Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bezbjednosnim agencijama četiri miliona KM

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     24.05.2016 u 17:45 h 0

Bezbjednosnim agencijama četiri miliona KM
FOTO: pixabay.com

Ambasada Velike Britanije u BiH doniraće u naredne četiri godine četiri miliona KM za projekat tehničke podrške bezbjednosnim agencijama u BiH u cilju jačanja kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.


Britanska ambasada će sa Federalnom upravom policije /FUP/ i drugim agencijama implementirati projekat "Jačanje kapaciteta Federalne uprave policije i kriminalističko obavještajnog sistema u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma", koji je danas predstavljen u Sarajevu. 

"Ovo je zaista značajan projekat koji će se sprovoditi u naredne četiri godine, a implementiraće se na različitim nivoima s ciljem stvaranja jedinstvene obavještajne slike u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Ovim projektom želimo omogućiti svim policijskim strukturama da neometano rade svoj posao", istakao je ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson na konferenciji za novinare. 

U prvom dijelu projekta ulagaće se u sisteme bilježenja i dijeljenja kriminalističko-obavještajnih podataka, a u narednoj fazu uvodiće se modeli policijskog rada zasnovanog na obavještajnim podacima, koji će proći kroz analizu i gdje će biti ocijenjen kvalitet razmjene informacija. 

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da se radi o projektu koji će imati praktičan uticaj i već u narednom periodu očekuje se kupovina opreme koja će poboljšati IT sistem federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i sistema analitike. 

Čampara je zahvalio Ambasadi Velike Britanije na ovom projektu na kojem će do marta 2020. godine zajednički raditi u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, entitetskim ministarstvima i kantonalnim MUP-ovima. 

Cijeli projekat odnosi se na segment kriminalističko-obavještajnog rada u okviru otkrivanja krivičnih djela, a prije svega organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi