Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Policija upala u Google: Utajili su čak 1,6 milijardi € poreza?

Biznis

Izvor: 24sata.hr     24.05.2016 u 17:42 h 0

Policija upala u Google: Utajili su čak 1,6 milijardi € poreza?
FOTO: pixabay.com

Policija je upala u sjedište Googlea u Parizu gdje trenutačno vrši pretres ureda. BBC piše kako se sumnja na utaju poreza od 1,6 milijardi eura...


Policija je upala u sjedište Googlea u Parizu gdje je izvršila pretres ureda. BBC piše kako se sumnja na utaju poreza od 1,6 milijardi eura. U pretresu je, uz policiju, sudjelovalo stotinjak poreznih službenika.

Francuski mediji tvrde kako je akcija izvedena u velikoj tajnosti da bi se izbjeglo bilo kakvo curenje informacija. 

Google je jedna od nekoliko multinacionalnih kompanija koje su došle na udar u Europi zbog plaćanja preniskih iznosa za poreze. Glavno sjedište Googlea za Europu je u Irskoj gdje su porezi na dobit najniži u EU (12,5 posto). 

Francuska, Velika Britanija i još nekoliko zemalja već duže vrijeme kritiziraju Google, Yahoo! i druge multinacionalne digitalne kompanije koje na njihovim tržištima zarađuju velik novac, a poreze plaćaju u drugim zemljama s nižim porezima. Takvu praksu nazivaju "poreznom optimizacijom".

Google je u siječnju već pristao platiti 130 milijuna funti Velikoj Britaniji u sličnom slučaju.

Francuska podružnica Googlea je još u ožujku 2014.  primila od francuske porezne službe "obavijest" o novom izračunu poreza, kojega se iznos ne navodi. Današnji pretres nisu željeli komentirati.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi