Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Odredba magistar ili master za mjesto asistenta - kontraproduktivna

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     24.05.2016 u 14:04 h 0

Odredba magistar ili master za mjesto asistenta - kontraproduktivna

Poslanik SNSD-a Igor Radojičić rekao je da se ne slaže sa odredbom Nacrta zakona o visokom obrazovanju kojom se defakto predviđa ukidanje asistenta, jer su minimalni uslovi da neko bude izabran na ovu funkciju da bude magistar nauka ili da ima završen master.


Tokom skupštinske rasprave o ovom Nacrtu zakona, Radojičić je rekao 
da to praktično znači da diplomirani profesor, inženjer, ekonomista i pravnik više ne bi mogao ostati na fakultetu kao asistent. 

Radojičić je rekao da se zalaže da Teološki fakultet u Foči i dalje ima ugovorni status sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu kako je to definisano u postojećem Zakonu o visokom obrazovanju. 

Poslanik SNSD-a Srđan Amidžić rekao je da se ne slaže sa odredbom iz Nacrta zakona o visokom obrazovanju kojom su predviđeni minimalni uslovi, magistar nauka ili master, da neko bude izabran za asistenta, ocjenivši je kontraproduktivnom. 

"Ako ćete svu tu dobru djecu gurnuti od fakulteta i nadati se da će se oni vratiti nakon završenog magistarskog ili master studija, mislim da je to nemoguće očekivati", istakao je Amidžić. 

Samostalni poslanik Ilija Stevančević smatra da je ovaj nacrt zakona neopohodan Republici Srpskoj da se potpunije i konkretnije uredi visoko obrazovanje na javnim i privatnim univerzitetima u Srpskoj. 

Poslanik SDS-a Nikola Gavrić rekao je da je Republici Srpskoj potreban kvalitetan i moderan sistem obrazovanja, što se odnosi i na donošenje Zakona o visokom obrazovanju. 

Poslanik kolicije "Domovina" Nedim Čivić tvrdi da se predloženim nacrtom ovog zakona univerzitet reducira samo na obrazovnu komponentu, a isključuje se naučna. 

On je rekao da ovo stanje još više komplikuje odlazak stručnih, mladih i obrazovanih ljudi na rad u inostranstvo. 

Na zahtjev poslanika u parlamentu Srpske u toku je polučasovna pauza. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi