Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Naučnici: Konačno smo otkrili tajnu porijekla života na Zemlji

Nauka i tehnologija

Izvor: Vesti-online     24.05.2016 u 13:20 h 0

Naučnici: Konačno smo otkrili tajnu porijekla života na Zemlji
FOTO: pixabay.com

Sunce i njegove oluje donijeli su na Zemlju neke od uslova za nastanak i razvoj života, navodi se u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopsu ''Nature Geoscience''.


- To je novo objašnjenje porijekla složenih biomolekula - hemijskih jedinjenja u živim organizmima, na Zemlji, u šta je uključeno Sunce, njegove erupcije - rekao je za AFP Vladimir Ajrapetijan, iz Centra Godar američke svemirske agencije NASA, koautor studije. 

Zemlja je veoma poseban planeta: njen vazduh sadrži savršenu kombinaciju hemikalija potrebnih za život i njena temperatura je idealna, omogućavajući da voda bude tečna. 

Pod pretpostavkom da je Sunce u svojoj "mladosti" bilo aktivno kao mlade zvijezde koje osmatramo danas, Ajrapetijan i njegove kolege proučavali su model uticaja solarnih oluja, žestoke bujice čestica i zračenja s naše zvijezda u svemir, te i u mladu Zemljinu atmosferu. 

- Posmatranje mladih zvijezda, poput našeg Sunca u prvih nekoliko stotina miliona godina, ukazuje na to da je naše Sunce imalo burnu prošlost, sa takodje čestim i moćnim erupcijama. Te moćne solarne oluje izbacivale su tokove energije više od hiljadu milijardi puta jače od atomske bombe - rekao je istraživač. 

Autori su simulacijom otkrili da naelektrisane solarne čestice ulaze u interakciju sa komponentama atmosfere Zemlje, a molekul azota se pretvaraju u molekularnog azot-dioksida (N2O) i u vodonik-cijanid (HCN). 

Vodonik-cijanid tada može da obezbijedi snabdevanje azotom za formiranje aminokiselina, za nastanak proteina i gradivnih blokova života. 

Azot-dioksid, gas staklene bašte, mogao je da zagreje površinu Zemlje i dovede je na temperaturi kompatibilnu s tečnim stanjem vode, iako je u to vrijeme Sunce bilo 30 odsto slabije nego sada. 

- To ukazuje da je, čak i tada, dok su sudari asteroida i kometa tek snabdevali Zemlju vodom, naša planeta bila naseljiva - zaključio je istraživač i dodao: "To je mnogo ranije nego što smo mislili". 

Po naučnoj zajednici, prvi oblici života na Zemlji pojavili su se prije 3,5 milijardi godina.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi