Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Budite oprezni: Dijabetes je podmukla bolest, prepoznajte je na vrijeme

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     24.05.2016 u 10:48 h 0

Budite oprezni: Dijabetes je podmukla bolest, prepoznajte je na vrijeme
FOTO: pixabay.com

Često se kaže da je dijabetes bolest koju lako možemo prepoznati. Postoje brojni simptomi koji ukazuju šećer: osoba konstantno osjeća žeđ, mnogo mokri, goji se... Ipak, ovi simptomi mogu ukazivati i na neka druga stanja, pa često ljudi ni ne reaguju na promjene u organizmu. Zato ljekari upozoravaju da je dijabetes i jako podmukla bolest, te da je neophodno, ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma, da što prije posjetite specijalitu kako bi utvrdili da li je sa vašim zdravljem sve u redu.


Prema riječima doktorke opšte prakse, Nevenke Dimitrijević, redovna kontrola je jedini način da se ova bolest drži pod kontrolom. 

- Dijabetes je podmukla bolest koja ne daje znake. Kada su simptomi već vidljivi to znači da je bolest u poodmakloj fazi. Redovnim sistematskim pregledom je moguće otkriti dijabetes na vrijeme i pacijenta povrgnuti terapiji. Posebno treba obratiti pažnju i ići na češće kontrole ukoliko neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog - rekla je Nevenka Dimitrijević. 

Možemo li prepoznati dijabetes prije nego što nas pogodi? Koji su to rani znaci koji ga najavljuju? Evo nekih na koje obavezno treba obratiti pažnju. 

1. Pojačana žeđ 
Nagli napad žeđi jedna je od najočitijih simptoma dijabetesa tipa 2. Osobe mogu osjetiti pojačanu žeđ u kratkom vremenskom razdoblju, a to može biti znak povećanog nivoa glukoze u krvi. 

2. Malaksalost 
Nespecifičan, ali važan simptom dijabetesa tipa 2 je opšti osjećaj umora jer se dešava da je nizak nivo šećera u krvi i organizam nema dovoljno "goriva". No, malaksalost i umor mogu nastati i usljed mnogih drugih medicinskih stanja. 

3. Širok struk 
Ukoliko ste buckasti već s 21 godinom, takođe reskirate razvoj dijabetesa. Ako vam se struk značajno povećao u obimu, to takođe može biti indikator. 

4. Prekomerno uriniranje 
Ovo može biti znak, posebno ako zbog toga ustajete usred noći ili vas muči genitalni svrab ili infekciju. Prekomerno mokrenje nastaje kada se glukoza "preliva" iz krvi, što smeta sposobnosti bubrega da koncentrišu urin. Genitalni svrab može prouzrokovati infekcija kandidom, a ako se takve infekcije često događaju i traju, trebalo bi se testirati na dijabetes. 

5. Kožne infekcije 
Ako vaše kožne infekcije ili rane primetno sporije zaceljuju, to bi mogao biti površinski simptom dijabetesa. Delomično je tako jer krvne ćelije koje se bore protiv infekcija postaju manje efikasne kada je nivo glukoze visok, pa ranama treba značajno duže da zarastu. 

6. Utrnulost i zamagljen vid 
Razdoblja mutnog i zamagljenog vida mogu biti indikator dijabetesa tipa 1 i tipa 2, a pacijenti takođe mogu obratiti pažnju na povremeno utrnuće prstiju.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi