Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rušenje mitova o Titovoj epohi: Poraz pete armije Evrope

Regija

Izvor: Vesti-online     24.05.2016 u 10:02 h 1

Rušenje mitova o Titovoj epohi: Poraz pete armije Evrope
FOTO: wikipedia.org

Socijalistička Jugoslavija imala je nekoliko stožera - lični autoritet Josipa Broza Tita, Savez komunista i Jugoslovensku narodnu armiju. Vojska ustrojena po sovjetskom modelu, ali sa kombinacijom zapadnog i istočnog naoružanja, bila je ponos nacije. Mit je govorio da SFRJ tada raspolaže sa petom vojnom silom Evrope, odmah iza Britanije, Francuske, SSSR i Italije. To, naravno, nije bilo tačno.


Vojska nije bila samo vojska. Ona je imala ogroman društveni i ekonomski uticaj. Imala je sopstveni penzioni fond, stanove, letovališta i naravno ogroman namenski sektor u privredi.

Jugoslavija je proizvodila puške, tenkove, avione, brodove i drugu opremu i tehniku.
Vojska Jugoslavije je bila odlično organizovana za slučaj napada spoljnog neprijatelja.

Međutim, nacionalno heterogena i politički monolitna armija bila je potpuno nemoćna u okolnostima građanskog rata. To se najbolje videlo u dva događaja.

Prvi je bio pokušaj saveznog sekretara za narodnu odbranu generala Veljka Kadijevića da spreči raspad zemlje, praktično preteći liderima jugoslovenskih republika vojnim udarom. Ali, kad se videlo da niko zapravo ne želi opstanak Jugoslavije, njen čuvar JNA je ustuknula.

Epizoda mini rata u Sloveniji je pokazala čak i konvencionalnu vojnu nemoć, pa su se ljudi doslovno sprdali pričama kako su "slovenački lovci porazili petu armiju Evrope".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. JNA su vodili posle TITA srbi koji su živjeli na mitovima nepobjedivosti.Narod koji slavi u svojoj istoriji sve izgubljene ratove od pamtivjeka.Narod koji čini genocid nad drugim,a prikazuje se kao žrtva.Narod koji je uvijek započinjao ratove,o prih Balkanskih do zadnjeg 90.tih.Velikosrpske ambicije im se otresle o glavu,pa izgubili i Kosovo.Narod koji je tu JNA iskoristio protiv ostalih nenaoružanih naroda posle oduzimanja oružja Narodne obrane.Da su kojim slučajem Hrvati imali tu silu u početku agresije Srbije na nju,za pet dana bi stigli do Niša.Herojstvo su pokazali goloruki,otimajući toj velikosrpskoj armiji oružje i otpuhali ih OLUJOM.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi