Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Lego proizvodi potiču djecu na nasilje?

Svijet

Izvor: N1     23.05.2016 u 14:11 h 0

Lego proizvodi potiču djecu na nasilje?
FOTO: pixabay.com

Naučnici sa Novog Zelanda tvrde kako igračke koje proizvodi kompanija Lego sve više potiču djecu na nasilje.


Kako piše britanski "The Guardian", naučnici vjeruju da Lego proizvodi učestvuju u "utrci za naoružanjem" kako bi zadržali pažnju djece u digitalnom dobu. 

Tim sa Univerzeteta Canterbury tvrdi kako dječija igra postaje sve brutalnija uz sve veći broj oružja i ratnih scenarija koje nude upravo proizvodi Lega.

"Lego proizvodi nisu tako nevini kao što su nekada bili. Nasilje koje proizvodi i promoviše prekoračilo je granice bogate dječije igre", rekao je glavni istraživač Christoph Bartneck dodajući da je kompanija Lego pokazala "značajan eksponencijalni porast nasilja tokom proteklih godina".

Lego, sa sjedištem u Danskoj, osnovan je 1949. godine i važi za najveću fabriku dječijih igračaka. Osvrnuvši se na godinu osnivanja kompanije, novozelandski istraživači navode kako je Lego svoje prvo "dječije oružje" izradio 1978. godine kada je u prodaju pušten dvorac uz mačeve, sjekire i koplja. 

Analiza je utvrdila da je oružje postalo uobičajena pojava te da ga danas sadrži 30 posto svih Lego kompleta.

"Zabrinjavajuće je što se atmosfera nasilnih djela uglavnom doživljavaju uzbudljivim", rekao je Bartneck. 

Sa druge strane, glasnogovornik kompanije Lego Troy Taylor naglašava kako je primarni zadatak kompanije "promovisati niz igara poput izgradnji, fantazija ali i sukoba".

"Kao i kod drugih vrsta igara, igra sukoba je prirodni dio razvoja djeteta. Uvijek se trudimo koristiti i humor gdje god je to moguće", rekao je Taylor.

Inače, cijene setovi poznatih Lego kockica i drugih igračaka s godinama su se povećavale te danas osiguravaju bolju zaradu nego dionice.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi