Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Jukić prekršio zakon, moguća krivična prijava

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     23.05.2016 u 11:05 h 0

Jukić prekršio zakon, moguća krivična prijava

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, donošenjem jednostrane odluke o programu obrade podataka popisa stanovništva, višestruko i na najdrastičniji mogući način prekršio zakon i zloupotrijebio službeni položaj, zbog čega bi se mogao suočiti sa krivičnom prijavom i zahtjevom za smjenu.


"Ukoliko Jukić hitno ne povuče odluku koju je donio bez saglasnosti Zavoda za statistiku Republike Srpske, zatražićemo njegovu smjenu, a protiv njega će biti podnesena krivična prijava zbog kršenja zakona i zloupotrebe službenog položaja", rekao je Košarac u izjavi za Srnu. 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nikada neće prihvatiti nezakonite i jednostrane odluke, niti će priznati netačne i neregularne rezultate popisa koji bi proistekli na osnovu takvih odluka. 

"Zakon je potpuno jasan i Republika Srpska nikada neće prihvatiti da za rezidentne stanovnike budu proglašeni oni koji godinama ne žive u BiH, niti imaju namjeru da se u BiH vraćaju. Oni koji su takve ljude popisivali, rukovodeći se političkim instrukcijama i kampanjom koju su mjesecima prije popisa provodili bošnjački političari, trebaju da se suoče s problemom koji su sami stvorili, unoseći u popisnice imena gotovo 200.000 ljudi koji duže od godinu dana ne žive u ovoj zemlji", istakao je Košarac. 

On je upozorio na to da će se, kako je rekao, s političkim posljedicama suočiti i oni koji su Jukiću naložili da donosi jednostrane odluke. 

"Politika preglasavanja i neuvažavanja interesa jednog konstitutivnog naroda obiće se o glavu onima koji je provode", poručio je Košarac. 

On je pozvao predstavnike "takozvanog Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH da ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka sve do povlačenja nezakonite odluke direktora Agencije za statistiku BiH". 

"Pozivam ih da isto to uradimo i u parlamentu BiH i da zajednički pokažemo da se Republika Srpska mora pitati prilikom donošenja svake odluke u ovoj zemlji", zaključio je Košarac. /


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi