Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

ČUVENA SRPSKA DOKTORKA TVRDI: Čuvanje matičnih ćelija je nepotrebno bacanje para!

Nauka i tehnologija

Izvor: Telegraf     23.05.2016 u 10:52 h 0

ČUVENA SRPSKA DOKTORKA TVRDI: Čuvanje matičnih ćelija je nepotrebno bacanje para!
FOTO: pixabay.com

Ona navodi da u svijetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora, pa je mogućnost da se pronađe podudaran donor za 20.000 transplatacija godišnje veća od 90 odsto


Doktorka Nadežda Basara, direktorka Interne klinike “Malteški vitezovi” u Flensburgu, u Njemačkoj, tvrdi da nije potrebno čuvati matične ćelije iz pupčane vrpce radi transplatacije u slučaju teške bolesti. 

– Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba nepotrebno je bacanje novca – rekla je Basara u intervjuu podgoričkom listu “Pobjeda” i navodi da u svijetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora, pa je mogućnost da se pronađe podudaran donor za 20.000 transplatacija godišnje veća od 90 odsto. 

Prema riječima Basare, porekom iz Crne Gore, poznate po veoma uspješnom liječenju leukemijskih i drugih teških bolesti, svaka zemlja pri zavodu za transfuziju krvi treba da ima banku potencijalnih donora matičnih ćelija, koje se dobijaju tipizacijom odraslih osoba od 18 do 50 godina, a koja bi bila uključena u svjetsku banku podataka. 

Doktorka Basara, takođe, tvrdi da se “na Balkanu” mnogo griješi u dijagnostifikovanju teških bolesti. Po njenim riječima, ne ispituju se svi faktori, važni za primenu određenih terapija. 

Ona je navela da je u 2015. godini na svojoj klinici imala 10 teških bolesnika iz Crne Gore, upućenih preko Fonda zdravstva, i da je kod svih uspješno obavljena transplatacija matičnih ćelija. 

Doktorka Basara, takođe, upozorava da ulje kanabisa “nije nikakav lijek, niti terapija u liječenju malignih bolesti”. 

– Kanabis je samo droga koja kratkotrajno ublažava mučninu – rekla je Basara.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi