Foto: Telegram

Niz portala u regionu objavio je, pozivajući se na The Washington Post, da se republikanski/e članovi/ice američkog Kongresa zalažu za to da Ukrajina treba dio teritorije da ustupi Rusiji. The Washington Post, ipak, takvo nešto nije objavio.

Ovo je utvrđeno nezavisnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba, nakon čega je ovoj vijesti dodata ocjena "Prenošenje lažnih vijesti". Ovom članku je dodata ispravka.

Tvrdnju da je The Washington Post izvijestio da se članovi/ice američkog Kongresa zalažu za ustupanje dijela ukrajinske teritorije Rusiji objavilo je 7.2.2023. još 16 medija u regionu.

The Washington Post je u članku 6.2.2023. izvijestio o tome da dio simpatizera/ki Republikanske stranke iz Sjedinjenih Američkih Država, poznate i kao Grand Old Party (GOP), podržava ideju da dio teritorije Ukrajine pripadne Rusiji u cilju okončanja rata. U navedenom  članku navode se rezultati niza istraživanja koji su citirani u domaćim medijima, uključujući ona koja su proveli Gallup, Fox News, Washington Post-ABC News, NBC News, Marquette University, i Pew Research Center. Ipak, nigdje u članku Washington Posta ne navodi se tvrdnja da se “američki kongresmeni zalažu za predaju dela ukrajinske teritorije Rusiji”. 
 
U članku se, zapravo, govori o istraživanjima javnog mnijenja koja ne obuhvataju samo članove/ice američkog Kongresa, već uopšteno javnost u SAD-u. Takva istraživanja zaista jesu pokazala pomenute rezultate, ali to ne znači da je to stav članova/ica američkog Kongresa. 

U članku The Washington Posta Kongres se pominje samo u rečenici u kojoj se govori o obraćanju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pred Kongresom iz decembra 2022. godine. Iz ostatka članka posve je jasno da se rezultati pomenutih istraživanja odnose na javno mnijenje i uopšteno simpatizere/ke Demokratske i Republikanske stranke, a ne na članove/ice Kongresa ili bilo kog njegovog doma. Ni u jednom dijelu članka u kom se govori o rezultatima istraživanja na koja se ovaj medij poziva ne precizira se da je riječ o stavovima članova/ica Kongresa.

Pretraga tvrdnje da se američki Kongres zalaže za ustupanje ukrajinske teritorije Rusiji na stranici The Washington Posta ukazuje na to da članak sa takvom tvrdnjom nikada nije objavljen na ovom portalu. Kongres se, zapravo, do sada nije izjašnjavao o tom pitanju. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )