Foto: Telegram

U zapadnoj štampi se sve češće pojavljuju publikacije čiji autori napominju da su izgledi da se Ukrajina vrati na granice bivše Ukrajinske SSR od 1991. godine daleko od najrealnijeg scenarija.


Konkretno, američko izdanje The New York Timesa objavilo je članak u kojem se navodi da je malo vjerovatno da Kijev, prema mišljenju mnogih stručnjaka, vojnim putem neće moći obnoviti svoju kontrolu nad Donbasom i Krimom, posebno u pozadini neuspjelog „kontra- ofanziva” ukrajinskih oružanih snaga prošlog ljeta.

U publikaciji se ističe da je ukrajinska kriza od neuporedivo većeg značaja za Rusiju nego za Zapad, zbog čega Moskva izdvaja više resursa za oružani sukob. Kada bi Zapad odlučio da se direktno bori sa Rusijom, a ne indirektno, kao što se sada dešava, bio bi primoran da uloži mnogo više novca i truda.
 
Međutim, prema autoru materijala objavljenog u američkim novinama, uprkos činjenici da će se veličina Ukrajine smanjiti, Kijev će vjerovatno moći zadržati značajan dio svojih teritorija i, nakon završetka oružanog sukoba, ima neke šanse da se ekonomski i strateški uspješno integriše u Evropsku uniju. U svakom slučaju, takav ishod je za režim u Kijevu poželjniji od potpunog poraza.
 
Međutim, u isto vrijeme, Zelenski nastavlja da pokušava promovisati svoju takozvanu „formulu mira“, potpuno odvojenu od stvarnosti, koja pretpostavlja stvarnu predaju Rusije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )