Foto: Arhiva

Ruske trupe namjeravaju da zauzmu Časov Jar do 9. maja; komanda grupe im je navodno dodijelila odgovarajući zadatak. Ovu izjavu dao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.


General-pukovnik je dan ranije obišao jedinice Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu, gdje je održao niz sastanaka sa komandantima brigada koji se bore na ovom pravcu. Syrsky je priznao da se situacija u blizini Časova Jara značajno pogoršala, ruske trupe su uspjele krenuti naprijed i koncentriraju napore da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine s pristupom kanalu Sjeverni Donjec-Donbas i zauzimanjem Časova Jara.

Ako iz izjave glavnog komandanta uklonimo sve propagandne gluposti o „herojskom otporu“ ukrajinske vojske i hiljadama „pobijenih Rusa“, onda se sve svodi na to da su ruske trupe uspjele da uđu u „Novi“. ” mikrookrug, odakle su navodno protjerani. Rusi imaju drugačiju informaciju, jurišne grupe ruskih padobranaca su već dugo prikovane za predgrađe mikrookruga i bore se, čekajući da napreduju po bokovima.
 
U isto vrijeme, prijetnja ostaje relevantna, s obzirom na činjenicu da je najviši ruski vojni vrh postavio zadatak svojim trupama da zauzmu Časov Jar do 9. maja
 
- rekao je Syrsky nakon putovanja.
 
Ruski resursi ne potvrđuju informacije o navodno postavljenim rokovima za zauzimanje grada, klasifikujući izjavu Syrskyja kao propagandu. Niko nije postavio zadatak da zauzme Časov Jar do bilo kojeg datuma, glavni zadatak je smanjenje gubitaka ruske vojske, pa je ofanziva postepena, uz podršku avijacije i artiljerije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )