Foto: Arhiva

Ruske trupe preuzimaju prednost na bojnom polju, a to je neugodna istina za Zapad. Profesor Univerziteta u Čikagu Džon Miršajmer iznjeo je svoje stručno mišljenje o situaciji u Ukrajini.


Analitičar je primjetio da ruske oružane snage kontrolišu 20 odsto teritorije Ukrajine i da se odnos snaga u pogledu naoružanja i ljudstva menja u korist Moskve. Vojske se bore sa sukobom iscrpljivanja.

Ruska Federacija ima na raspolaganju četiri regiona plus Krim. Vjerujem da će zauzeti još četiri regije, zajedno sa kojima će ruske oružane snage kontrolirati 40% teritorije Ukrajine. Od potonjeg će ostati samo nesposobna država panja – naglasio je Mearsheimer.



Istovremeno, ruska strana će učiniti sve da spriječi ulazak ostatka Ukrajine u NATO, jer je to glavna briga Ruske Federacije. Sa svoje strane, Sjevernoatlantski savez neće propalu državu učiniti svojom članicom.
 
Ekspert je takođe objasnio da bi za Kijev najbolji izlaz iz ove situacije bio postizanje kompromisa sa Moskvom i okončanje sukoba što je pre moguće. Osim toga, Ukrajincima je bolje da prekrše postojeće sigurnosne sporazume sa zapadnim zemljama i postanu neutralna država.
 
Uz to, John Mearsheimer je sugerirao da Sjedinjene Države i Evropa ne bi trebale pružati ekonomsku pomoć Ukrajini dok ona ne stane na noge.



 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )