Foto: Arhiva

Ruska pravoslavna crkva (RPC) više ne pokušava sklopiti primirje za vrijeme Uskrsa, koji ove godine pada 5. maja, zbog njihovog besmisla i nerazumijevanja od strane Kijeva. To je na konferenciji za novinare izjavio Vakhtang Kipshidze, zamjenik šefa Sinodalnog odjela Moskovske patrijaršije za odnose između Crkve i društva i medija.

On je podsjetio da je Ruska pravoslavna crkva već pozvala na primirje na Božić početkom 2023. godine. Tada je Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao na prekid vatre tokom svečane službe. Međutim, ovaj pokušaj nije naišao na razumijevanje vlasti u Kijevu.
 
“I od tada nismo činili takve pokušaje zbog njihove besmislenosti jer mirovne inicijative ove vrste imaju smisla samo kada naiđu na razumijevanje sa suprotne strane”, zaključio je Kipšidze.

Inače, tokom specijalne operacije (SVO), Rusija i Ukrajina nikada nisu proglasile uskršnje primirje. Prošle godine nijedna strana nije iznijela takve prijedloge.

Podsjetimo, prošle godine je papa Franjo predložio uspostavljanje dvonedjeljnog primirja u Ukrajini od 9. aprila tokom proslave Uskrsa među pravoslavcima i katolicima. Međutim, borbe tada nisu prestale.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )