Foto: srpskainfo.com

Teško je povjerovati, nakon deceniju i po inertnosti svih tužilaštava po pitanju kriminala i korupcije, da će afera oko zloupotreba nabavki medicinske opreme tokom vanredne situacije biti rasvijetljena do kraja i da će odgovarati svi vinovnici, a posebno nalogodavci i dirigenti iz sjene.

To je saopštila članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević, povodom hapšenja direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Branislava Zeljkovića, vlasnika firme „Procontrol“ Slavka Bojića, vlasnika virme „Travel4fun“ Saše Markovića i Dragana Dubravca.

Ona je poručila da se nada da će se Republičko tužilaštvo pozabaviti i višestruko preplaćenim vakcinama Sputnjik koje smo plaćali 35 dolara a one koštaju 19 dolara, pa da vidimo da li su troškovi transporta, distribucije i marža 15 dolara za dvije doze vakcine.

– U vrijeme pandemije i vanredne situacije govorili smo da je to rat sa nevidljivim neprijateljem. Svako ko u ratu, pa i ovom sa virusom, iskoristi vanredno stanje da ukrade i marku je ratni profiter i treba da odgovara strožije nego u normalnim okolnostima. Tu ne postoji nikakvo srpsko jedinstvo niti se iza njega može i smije skrivati kriminal na nevolji naroda – rekla je Pandurevićeva.

Naglasila je da SDS podržava Republičko tužilaštvo da profesionalno uradi svoj posao, bez političkih pritisaka i uticaja, i pozvala ih da, između ostalog, utvrde da li su privedena lica bila samo marionete koje su sprovodile naloge političkih centara moći.

– To je lako uraditi prateći tragove novca. Ako gospodin Zeljković živi skromno i nema novac, kao što tvrdi njegov partijski šef, treba vidjeti na čijim računima je onda zaista završavao novac. Krivično djelo je da se i drugom omogući nezakonito sticanje  novca na štetu budžeta Republike Srpske i njenih građana. Takođe, očekujemo da Tužilaštvo utvrdi da li je neko uticao na gospodina Zeljkovića u vrijeme dok nije bio dostupan Tužilaštvu, i ako jeste da i ta lica odgovaraju makar zbog ometanja istrage. Poštujemo presumpciju nevinosti i zato nema potrebe da se bacaju dimne bombe o nacionalnim interesima Republike Srpske, nego treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao. Najviši nacionalni interes RS jeste borba protiv korupcije i ispitivanje porijekla imovine svih funkcionera – zaključila je Pandurevićeva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )