Foto: Tanjug

Neprijateljski odnos Vašingtona i Moskve spriječio je američke činovnike da podijele preciznije informacije o planiranom napadu osim onih koje su bile neophodne, tvrde neimenovani zvaničnici

Obavještajna služba SAD nije dala Rusiji sve informacije koje je imala u vezi sa terorističkim napadom u "Krokus sitiju" kod Moskve, bojeći se da bi na taj način razotkrila svoje "obavještajne izvore i metode", piše "Njujork tajms".
 
"Dan prije nego što je američka ambasada u Moskvi objavila upozorenje za javnost o mogućem napadu ekstremista na rusku koncertnu dvoranu, lokalna CIA stanica je ruskim zvaničnicima dostavila privatno upozorenje, koje je uključivalo najmanje još jedan dodatni detalj – da je u zavjeri umiješan ogranak Islamske države poznat kao ISIS-K", navodi list.
 
U tekstu se dalje navodi i da je "neprijateljski odnos Vašingtona i Moskve sprečio američke zvaničnike da podijele bilo kakve informacije o zavjeri osim onih koje su bile neophodne". 
 
"Sjedinjene Države posljednjih mjeseci pomno prate aktivnosti ISIS-K. Tokom monitoringa, koji je uključivao elektronsko presretanje, doušnike i druga sredstva, američki operativci su prikupili poprilično konkretne informacije o zavjerama u Moskvi", objasnili su neimenovani zvaničnici za list.
 
Podsjetimo, ubrzo nakon napada, i ne dočekavši rezultate istrage, Amerikanci su saopštili da su napad izveli pripadnici Islamske države. Posljednjih dana, direktor FSB-a je rekao da je informacija koju je Moskva dobila od Vašingtona o terorističkom napadu bila opšteg karaktera, odnosno, da nije bilo preciznijih podataka.
 
Ruska strana je potom saopštila da iza napada, koji su sproveli radikalni islamisti, stoje Kijev, Vašington i London.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )