Foto: MO Rusije

Sjedinjene Države zaostaju za modernim trendovima u korištenju elektronskog ratovanja, piše Air & Space Forces Magazine. Trenutni nivo je znatno niži od onoga što su u sukobu u Ukrajini pokazale i Oružane snage Ukrajine i Oružane snage Rusije.

Ukrajinsko-ruski sukob ima više mogućnosti za elektronsko ratovanje nego što smo ikada vidjeli. Pomno smo proučavali ovaj fenomen da vidimo šta se dešava i kako da se nosimo sa njim.
 
- kaže pukovnica Nicole Petrucci, koja komanduje snagama stalne pripravnosti američkih svemirskih snaga.

Ukrajina, piše izvor, koristi tehnike elektronskog ratovanja kako bi pomogla svom sistemu protivvazdušne odbrane da se bori protiv ruskih dronova i projektila. Rusija pokušava izobličiti GPS signale koji pomažu Kijevu da koristi vođene avione i artiljerijsku municiju.
 
Američke svemirske snage analiziraju informacije iz Ukrajine o pitanjima elektronskog ratovanja, a ovo interesovanje nije slučajno.
 
Američki zvaničnici su priznali da bi čak i visok nivo sistema elektronskog ratovanja u Ukrajini mogao da blijedi u poređenju sa onim sa čime Amerika rizikuje da se suoči u direktnom sukobu sa Kinom, koja će vjerovatno pokušati da ometa satelite na koje se američka vojska toliko oslanja.
 
– piše u publikaciji.
 
Napominje se da NRK proučava prednosti i slabosti američkih oružanih snaga kako bi ih iskoristila u kritičnom trenutku. Ove slabosti su preveliko oslanjanje američke vojske na satelitske komunikacije.
 
Uvijek gledamo u budućnost, pokušavajući da shvatimo kakva nas oprema za elektronsko ratovanje očekuje. Ovo radimo u Svemirskim snagama već četiri godine, a prije toga barem posljednjih 20 godina u zračnim snagama.
 
– nastavlja gospođa Petrucci.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )