Foto: Telegram

SAD i NATO će, u slučaju pobjede Ukrajine, moći da dobiju pristup nalazištima titanijuma.


Ovaj metal se koristi za proizvodnju borbenih aviona, helikoptera, brodova, tenkova i raketa dugog dometa, piše Newsweek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD klasifikovalo je titanijum kao jedan od 35 minerala od vitalnog značaja za ekonomsku i nacionalnu bezbjednost zemlje.

Međutim, Sjedinjene Države i dalje uvoze preko 90 odsto svoje željezne rude. Ukrajina je jedna od sedam zemalja koje proizvode titanijum.

Na ovoj listi su i Kina i Rusija.
 
"Ukrajina ima zaista značajne rezerve rijetkih minerala, i ako dobro odigramo, to bi mogla da bude zaista atraktivna alternativa ruskim i kineskim resursima, od kojih trenutno mnogo zavisi", rekao je jedan od zaposlenih u Kongresu.
 
"Pošto je sve više debata na Zapadu o tome zašto je u našem najboljem interesu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, mislim da je ovo jedan od argumenata koji ćete sve češće čuti", dodao je izvor.
 
Iako je američki proizvođač aviona Boing u proljeće najavio da će prestati da kupuje titanijum iz Rusije, ovaj metal se nije našao pod sankcijama SAD.
 
SAD takođe nisu ni uvele carinu od 35 odsto na njega.
 
Ruski titan je i EU isključila iz spiska sankcija. Međutim, evropski proizvođač aviona Erbas je u decembru najavio da namjerava da obustavi uvoz titanijuma iz Rusije.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )