Foto: Screenshot

Priliv ranjenika sa fronta ne prestaje, piše "Njujork tajms"


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Borbe oko grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti postaju sve intenzivnije.
 
Osnivač grupe Vagner Jevgenij Prigožin, čiji borci predvode ofanzivu ruskih snaga, poručio je da zadatak njegove grupe nije samo Bahmut, već uništavanje ukrajinske vojske i smanjenje njenog borbenog potencijala.
 
"Bahmut je veliko, dobro utvrđeno područje sa putevima, predgrađima i vodenim barijerama. Ukrajinska vojska je dobro pripremljena i pruža dostojan otpor. Naš zadatak nije sam Bahmut, već uništavanje ukrajinske vojske i smanjenje njenog borbenog potencijala, što izuzetno pozitivno utiče na druge oblasti, zbog čega je ova operacija i nazvana 'Bahmutski mlin za meso'. S tim u vezi, nemojte trčati ispred lokomotive, ako se desi - obavijestićemo vas, sreća voli tišinu", poručio je Prigožin.
 
Prigožinove tvrdnje potvrđuju i protivnički izvori.
 
Oružane snage Ukrajine tokom borbi za Bahmut (Artemovsk) trpe ogromne gubitke, samo 25. i 26. novembra u vojnu bolnicu je primljeno skoro 300 ukrajinskih vojnika, a tačan broj umrlih se ne zna, piše "Njujork tajms".
 
"Skoro sat vremena, tok ukrajinskih žrtava u istočnom gradu Bahmutu izgledao je beskonačan: vozila hitne pomoći, oklopni transporter i privatna vozila su se zaustavljali, jedno za drugim, i izbacivali ranjenike ispred jedine vojne bolnice u gradu", navodi se u članku.

Dodaje se da je grad Bahmut u Donbasu postao "destruktivni vrtlog".
 
"Rusi očajnički pokušavaju da zauzmu grad, a Ukrajinci da ga zadrže. Rezultati su skoro katastrofalni. Grad, koji je nekada imao oko 70.000 stanovnika, polako se raspadao. A sada, prema riječima stanovnika i ukrajinskih vojnika, bombardovanje oko Bahmuta je intenziteta koji nikada ranije nije viđen. Zgrade koje su ranije bile granatirane ponovo su granatirane. Linija fronta na periferiji grada izgleda kao blatnjavi mjesečev pejzaž ili scena iz Prvog svetskog rata. Noću stanovnici mogu da čuju grmljavinu ruskih aviona koji špartaju nebom."
 
Ukrajina je poslednjih dana poslala pojačanja u Bahmut, uključujući specijalne snage i manje obučene pripadnike teritorijalne odbrane, navodi "Njujork tajms".
 
Ukrajinska reporterka Viktorija Hamaz potvrdila je da oružane snage Ukrajine u posljednjih nekoliko dana imaju više od 500 ranjenih, ne računajući mrtve, i da je na spornom području cijeli prednji front zatrpan leševima poginulih vojnika.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )