Foto: Arhiva

Izrael je u potpunosti potcijenio moć Irana.

Iran je izveo vazdušni napad u subotu 12. aprila na Izrael sa krstarećim i balističkim raketama koje su mahom oborene i nisu napravile veću štetu Izraelu, ali su zvaničnici ove države potcijenili ozbiljnost Irana koji se osvetio za napad i ubistvo svojih komandanata, piše "New York Times". Iranci su u znak odmazde ispalili više stotina dronova i raketa.
 
"Izraelci su jako pogriješili misleći da Iran neće oštro reagovati", tvrde mnogi američki zvaničnici za "Njujork Tajms".
 
U izvještaju navode da su američki zvaničnici bijesni jer su obaviješteni samo nekoliko minuta prije napada u Damasku i da im nije saopštena ozbiljnost napada. Komunikacija je, kako dalje navode, prosleđena kao "obavještenje male važnosti".
 
Dva dana nakon napada, američki ministar odbrane Lojd Ostin je razgovarao sa izraelskim ministrom dobrane Joavu Galantu i "direktno mu se požalio" da bi napad doveo regionalne američke snage u opasnost i da mu je ostalo malo vremena za jačanje odbrane. Dvojica izraelskih zvaničnika izjavila su "Tajmsu" da su planovi za napad počeli dva mjeseca prije nego što je izvšen.
 
Ratni kabinet Izraela odobrio je napad 22. marta. Američki list navodi da je pregledao internu odbrambenu evidenciju u kojoj su navedeni potencijalni odgovori Teherana, i da nijedan od njih nije predvideo napad u obimu koji je viđen tokom vikenda, kada je Teheran ispalio preko 300 balističkih projektila i dronova na Izrael.
 
Izraelska vojska tvrdi da je presrela gotovo sve rakete uz pomoć američkih, britanskih, francuskih i jordanskih snaga. Izraelska obavještajna služba je očekivala da će Iran ispaliti 10 raketa zemlja-zemlja.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )