Foto: Arhiva

Prenoseći izvještavanje The New York Timesa o američkom odbijanju da Međunarodnom krivičnom sudu dostavi dokaze o ruskim zločinima u Ukrajini, Sputnik je manipulativno ovom listu pripisao tvrdnju da je Pentagon “stao na stranu ruske vojske”.

Na portalu Sputnik Srbija 9. marta 2023. godine, a koji je prenio i naš portal, objavljen je članak s naslovom u kojem se navodi da je američko Ministarstvo odbrane, ili Pentagon, stalo na stranu ruske vojske budući da odbija da pomaže Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Haagu. Kao izvor ove tvrdnje naveden je The New York Times. Nezavisnom provjerom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je ovdje riječ o "manipulisanje činjenicama", te je ovom članku dodata ispravka.

Šta su činjenice?

Navoda o svrstavanju Pentagona na stranu ruske vojske nema u članku o odbijanju američkog Ministarstva odbrane da pošalje dokaze Sudu u Haagu, koji je objavio The New York Times. Takva formulacija objavljena je u naslovu članka na Sputniku 9. marta te u članku s komentarom Branka Pavlovića, koji je objavljen istog dana.
 
Osim informacija o odbijanju američkog Ministarstva odbrane da dostavi dokaze Međunarodnom krivičnom sudu, članak The New York Timesa od 8.3.2023. godine donosi i detaljan pregled odnosa Sjedinjenih Američkih Država s ovim sudom u Haagu.

Shodno navedenom, naslov prvog Sputnikovog članka koji smo i mi prenijeli, u kojem se The New York Times navodi kao izvor za tvrdnju da je Pentagon “stao na stranu ruske vojske” ocjenjujen je kao klikbejt i manipulisanje činjenicama. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )